Gastronomie jihozápadní Francie - Baskicko, Périgord a Bordeaux

BASKICKU VLÁDNOU FEFERONKY

Baskicko nabízí tradiční přímořskou kuchyni založenou na rybách a korýších. Tato veselá a barevná gastronomie je celá červená jako feferonky z Espelette. Feferonky tu objevíte ve všech jídlech. Dokonce i v místní specialitě nazývané piperade s vařenými rajčaty a cibulí. Po celém Baskicku se vyrábí šunka, která se ve všech ročních obdobích přidává do všech jídel. Tento kraj je, podobně jako všechny významné zemědělské oblasti francouzského jihozápadu (Landes, Gers, Lot-et-Garonne), krajem kachních nebo husích jatýrek foie gras. Při výrobě se využívá tradičních postupů, zvířata jsou překrmována a jejich játra se vaří tradičním způsobem ve vlastním tuku.
Vychutnejte si grilovaná kachní prsa s bramborami, hříbky nebo plněná ovocem. Stejně chutným a tradičním jídlem je i kuře po baskicku. Opečené kuřecí kousky se servírují s lahodnou omáčkou z rajčat, cibule a feferonek dušených ve sklence bílého vína.
Tento region je také regionem lovu a rybolovu. V blízkosti Pyrenejí se v průběhu velkého stěhování loví divocí holubi. Pečení v plátku slaniny představují skutečnou lahůdku. Rybáři se vrací z lovu s výbornými sladkovodními rybami a v jejich sítích často uvíznou tuňáci, sardinky a kalamáry.
Žádné jídlo se také neobejde bez měkkých nebo tvrdých ovčích sýrů, které ale v obchodech naleznete jen v létě. A konečně, specialitou města Bayonne je čokoláda. Můžete si tu koupit skořicovou čokoládu nebo tzv. béret basque (v překladu baskický baret), který je spojením čokolády a piškotu génoise.

Recept: Rozhodně vyzkoušejte také polévku garbure: 48 hodin předem prosolíme čerstvé vepřové kolínko. Vložíme do hrnce, zalijeme studenou vodou a přivedeme k varu. Odstraníme vzniklou pěnu a poté přidáme 7 mrkví, 2 kg brambor nakrájených na kostičky, 1 bouquet garni, 4 stroužky česneku a špetku soli a pepře. Vaříme 1 hodinu. Vidličkou zkontrolujeme, zda je kolínko dovařené. Do hrnce přimícháme 250 g zvlášť uvařených bílých fazolí.

PÉRIGORD

Bohatství périgordské kuchyně pochází z přírody. Několik lesních hub (ale jakých! mluvíme o hřibech a lanýžích!), vlašské ořechy a kaštany a drůbež (husy a kachny), z níž se připravují ta tolik opěvovaná játra v sádle - foie gras a magret (prsa). Ve skutečnosti je ale Périgord chudým zemědělským krajem. To se odráží i ve zdejší tradiční kuchyni plněných jídel, důmyslně připravovaných zbytků, konzerv, zavařenin a confits. Ale pozor, místní gastronomie je současně kvalitní, velkorysá a jemná, stejně jako maso hus a kachen vykrmovaných kukuřicí, jejichž játra, křídla, stehna a krky se servírují pouze výjimečně u příležitosti událostí. Používá se také tuk ptáků, v němž se jejich maso vaří a vzniká tzv. confit a který uchovává chuť výrobků. Tento tuk se dokonce používá namísto másla a ozvláštňuje chuť amerických brambor, magret a paštik rillettes... Vychutnávejte pouze se sklenkou sladkého bílého vína z vinice Monbazillac, budete v sedmém nebi!
Zdejšími specialitami jsou jednoduchá jídla: omeleta s lanýži, foie gras nebo pečená foie gras (poêlée), kachní prsa neboli magret de canard či husí paštika rillette, ale také lanýžový salát, sladkovodní ryby a kvalitní drůbež na houbách... V zimě stojí za to navštívit drůbeží trhy (marchés au gras) v Périgeux. V kraji Périgord Noir se po celý rok na stole objevuje vepřové maso a vnitřnosti. A v kraji Périgord vert se z kozího mléka vyrábí vybraná, silně aromatická a velmi lahodná specialita: malý, kulatý a měkký sýr Cabécou.

BORDEAUX - JIŽANSKÁ KUCHYNĚ SE ŠPANĚLSKÝMI AKCENTY

Sláva Bordeaux obletěla celý svět zejména díky prestižním vínům. V restauracích města si můžete vychutnat talíř čerstvých ústřic nebo grilované žebírko (entrecôte) s dobrým bílým vínem Entre-Deux-Mers nebo červeným Saint-Emilion z Libournais. Bordeaux nabízí tradiční a vybranou gastronomii úzce spjatou se španělskou kuchyní. Na jednu stranu čerpá z moře, ochutnáte tu např. mořský jazyk, úhoří potěr na česneku a petrželi, mihule na bordoléský způsob s vinnou omáčkou, čerstvé grilované sardinky, foie gras, vepřové vnitřnosti, mladé jehněčí nebo chřest.
A znáte cannelé bordelais? Tento zákusek ovoněný rumem a vanilkou značky Bourbon je pro toto jižanské město a mezinárodní přístav dosti příznačný.
Bordeaux, to je ale také a především zcela výjimečný vinný lístek. Osvěžme si paměť: Premières Côtes de Blaye v Bordeaux, Entre-deux-Mers, Sauternes a Graves, Saint-Emilion a Pomerol v Libournais, Saint-Julien, Saint-Estèphe, Pauillac a Margaux v Médocu.

Recept: Chtěli byste ochutnat čočkovou polévku s kachními foie gras? Tento recept nám poskytl Denis Franc, šéfkuchař oceněný hvězdami gastronomického průvodce Michelin: Na trošce kachního tuku zpěníme 1 cibuli a 1 stroužek česneku, přisypeme čočku (nejlépe zelenou čočku z Puy) a zalijeme vodou a (nejlépe) slepičím vývarem v poměru 1:1. Přivedeme k varu, do hrnce vložíme bouquet garni a dochutíme mořskou solí. Pozvolna vaříme 1 a 1/4 hodiny, přitom pravidelně odstraňujeme pěnu. Mezitím si připravíme několik kostiček uzeného vepřového bůčku a opečeme je do křupava na pánvi. Dále si připravíme několik krutonů z perníku opečeného v troubě. Ke konci varu čočku rozmixujeme a přidáme 1 lžičku kysané smetany na osobu. Zkontrolujeme chuť polévky a její hustotu. Dáme stranou a udržujeme v teple. Husí foie gras nakrájíme na kostky (6 na osobu), osolíme, opepříme a zprudka opečeme na pánvi do hněda. Papírovým ubrouskem odstraníme přebytečný tuk. Do hlubokých talířů nalijeme polévku, umístíme do ní horká játra a posypeme opečeným bůčkem s krutony. Tajemství šéfkuchaře: doprostřed talíře umístíme kopeček šlehačky s několika grilovanými lískovými ořechy nebo kousky grilovaných kaštanů. K polévce podáváme víno Côtes de Francs ročník 2002, jehož "silná aromata se skvěle hodí k játrům a jemné taniny k čočce".

Související destinace

Bordeaux

Gaskoňsko

Gaskoňsko

Gaskoňsko a kraj Périgord jsou doslova zeleným rájem jihozápadní Francie. Kraj D´Artagnana, hrdiny ze Tří mušketýrů od A. Dumase. Zelené kopce , ospalé vísky, dívoká údolí řek (Rocamadour) , romantické meandry řek (Dordogne), nejkrásnější středověká architektura Francie (Moissac) a pohádková městečka (ST-Cirq-Lapopie) a několik vesnic s titulerm nejkrásnější vesnice Francie, památky UNESCO (Sarlat-la Caneda) i národní parky a zahrady, nejvýznamnější pravěká naleziště ( Lascaux), světoznámé trhy ( Sarlat), jedinečná gastronomie (kozí sýry, kachní játra, lanýře) a víno (Cahors) a koňak (Armagnac)

Périgord

Périgord

Zelený kraj v povodí řek Lot, Dordogne a Vezere,se zelenými loukami a lesíky, skalnatými břehy řek a živými ploty porostlými břečťanem. Krajina Périgordu patří asi k nejlíbeznějším místům Francie i přesto, že tu nejsou nápadné přírodní výtvory kromě propasti Gouffre de Padirac. Zzato se tu nacházejí památky na nejstarší lidské osídlení - jeskynní převisy, které sloužily lidem jako přístřeší,a jeskyně s krásnými malbami, mezi nimi i světoznámá Lascaux. Další lidská pokolení tu zanechala rovněž významné památky, zejména královská města Cahors a Périgueux, poutní místo Rocamadour vysoko na skál, chrámy a opatství na Svatojakubské cestě. A nezapomínejme na chutě Périgordu - k lahůdkám francouzské gastronomie patří zdejší tučná husí jatýrka, lanýže, pochoutky z ořechů a kozí sýry.

Pyreneje

Francouzské i Španělské Pyreneje patří k oblíbeným cílem turistů - nachází se tu spousta přírodních krás, zejména v okolí francouzského Gavarnie, kde se nachází i legendární Roncesvalský průsmyk s Rolandovou branou a ve Španělském národním parku Aigues Tortes a rezervaci Ordesa. Svůj půvab má i katalánské předhůří Pyrenejí s nižšími vrcholy, ale velmi malebnou krajinou. a oblast je bohatá i na památky, především překrásné románské kláštery a kostely s freskami (zvl. ve Val de Boí), nachází se tu proslulé poutní místo Lurdy.a ministát Andorra.

Musíte potvrdit souhlas se zpracováním informací.

Upozornění

Pro pokračovní je třeba souhlasit se zpracováním osobních údajů

Zkontrolujte formát e-mailu

Upozornění

Zkontrolujte formát E-mailu