Burgundská vína

Burgundsko

Burgundská vína vzbuzují obdiv již po dlouhá staletí. Historicky vděčí tento kraj za zavedení a pěstování vinné révy starým Římanům. Ve 12. století vybudovali nové vinice cisterciáčtí a benediktinští mniši a s příslovečnou pílí a péčí je obhospodařovali. K rozvoji vinohradnictví pak významně přispěli slavní burgundští vévodové, díky nimž se pověst o vínech tohoto kraje rozšířila do celé Evropy. V 18. století se začal rozvíjet obchod s vínem, první velké sklady byly otevřeny v Beaune a Dijonu, odkud vyjížděli do zahraničí obchodní zástupci, aby se poohlédli po nových trzích.

Dobrá burgundská vína mají jakési živočišné kouzlo a jsou plná chutí a vůní divokých plodů. Narazíte ale také na mdlá či kyselá. Je to proto, že oblast leží dosti na severu a některé roky hrozny nedozrají. Ale výběr je zde opravdu široký. Z apelací červených vín uveďme apelaci Morgon (tělnatá trvanlivá červená vína s chutí po meruňkách a třešních), již výše zmíněnou Aloxe-Corton, Clos de Vougeot (původně cisterciácká vinice, grand cru vína s chutí po letním ovoci, lékořici a čokoládě, Beaujolais (mladé lehké víno s chutí po třešních s téměř neznatelnou tříslovinou, které je výsledkem „ménage à trois /manželského trojúhelníka/ hroznů Gamay, žulového podloží a kvašení celých bobulí a kde se ročně vyrábí 175 milionů lahví), Moulis (plná červená vína s vůní černého rybízu, částečně zrající v dubových sudech), Beaune (vína proslulá jemnou chutí a vůní po divokém ovoci a květinách, mimo jiné i růžích), Fleurie (vína vonící po jarních květinách, svěží a středně plná), Nuits-St.Georges (výrazná tříslovinou vína, zpočátku drsná, s chutí po černém rybízu), Pommard (silná červená vína s vysokým obsahem tříslovin, dlouho dozrávají), Volnay (elegantní a hebká vína s aroma po fialkách, malinách a zralých švestkách) či Vosne-Romaée (elegantní a sametově hebká, někdy s chutí po švestkách, ale taká ta nejdražší v celé oblasti). Z apelací bílých vín jsou to třeba Puligny-Montrachet (elegantní tvrdá bílá vína, nejžádanější z bílých burgundských), Chablis (jemná suchá bílá vína s chutí po másle, oříškách a minerálech, ale pozor na nevyrovnanost – někteří výrobci dodávají vyloženě mdlá vína), Mâcon a Mâcon-Villages (lehká suchá vína), Meursault (bílá s hladkou oříškovou chutí, často napodobovaná např. kalifornskými vinaři) či Sauvignon de St.Bris (osobitá svěží suchá vína bylinným a dýmovým buketem). Plocha vinic 45.000 ha, roční produkce 390 milionů lahví.

Sýry jsou většinou aromatické, s výraznou chutí, jako třeba Epoisses de Bourgogne, sýr se silným odérem a oranžovou kůrkou, který se během zrání potírá tradiční marc de Bourgogne (alkohol vydestilovaný z vinné matoliny) nebo Bleu de Bresse s bílou kůrkou a měkkým středem se skvrnami modré plísně. Zdejší gastronomie je proslulá. Uveďme si alespoň Boeuf Burguignon (hovězí plátky povařené v burgundském se slaninou, houbami a cibulí), Oeufs â la dijonnais (vaječný pokrm připravovaný s dijonskou hořčicí), Jambon persillé (šunka v aspiku) nebo Sansiot (vepřová huspenina). Z pečiva je výborný pain d´epices (kořeněný chleba) a k vínu podávané gougère (pečivo z lískového těsta se zelím a sýrem).

Související zájezdy

Související destinace

Burgundsko

Burgundsko

Burgundsko - oblast Francie, kde se dobře jí a pije, vznikají tu světově proslulá červená i bílá vína, Kraj, který patříval ke kulturním centrům Evropy a nacházely se tu nejvýznamnější kláštery i skvělý knížecí dvůr. kláštery Cluny či Fontenay, poutní kostel ve Vézelay, zapsaný na seznam UNESCO, města jako Dijon, Auxerre či Beaune, to všechno jsou cíle dobře známé turistům, stejně jako oblasti Mersault, Chablis či Chardonnay. Burgundsko má ale i starší historii - ve starověku tu žili Keltové a poblíž Bibracte utrpěli rozhodující porážku od Římanů, kteří tu pak vystavěli svá města - zejména v Autunu se dochovaly římské památky.

Musíte potvrdit souhlas se zpracováním informací.

Upozornění

Pro pokračovní je třeba souhlasit se zpracováním osobních údajů

Zkontrolujte formát e-mailu

Upozornění

Zkontrolujte formát E-mailu