Vinné trasy ve středním Burgenlandu, v jižním Burgenlandu, kolem Neziderského jezera a trasa pahorkatinou u Neziderského jezera mapují kolem 15.000 hektarů ploch, na nichž se pěstuje vinná réva. Vynikající půdy, teplé panonské podnebí a Neziderské jezero jako zásobárna tepla a regulátor vzdušné vlhkosti představují téměř ideální podmínky pro pěstování vinné révy.
Na vinné trase středním Burgenlandem mezi hornatinami Ödenburger Gebirge, Bucklige Welt a Günser Berge dominuje odrůda Blaufränkisch čili frankovka, zvláště výrazné, zemité červené víno. Regionu kolem obcí Neckenmarkt, Horitschon a Deutschkreutz se podle této odrůdy také říká Blaufränkischland. Kdo se chce s tímto červeným vínem blíže seznámit, může se v Horitschonu vydat na stezku za červeným vínem dlouhou jeden a půl kilometru, která prochází staletými místními vinicemi.
Stezka za červeným vínem trochu jiného druhu vede vinnými sklípky, které vinaři rádi otevírají svým hostům, aby jim mohli předávat své moudrosti o víně a samozřejmě je nabízet k ochutnávce. Některé novostavby vinných sklípků z posledních letech představují zároveň originální architektonické projekty.
Seznam vinařů ze středního Burgenlandu představuje jakousi encyklopedii nejuznávanějších vinařů v Rakousku: Lehrner, Kerschbaum, Weninger, Wellanschitz, Bayer, Heinrich, Gager, Gesellmann, Igler. Ti všichni získali svými víny už řadu cen v národních i mezinárodních soutěžích.
Střední Burgenland není proslulý jen špičkovými vinaři, ale také hustou sítí zámků a hradů. Historické opevněné stavby tu najdete na každém kroku od zdaleka viditelného hradu Forchtenstein až po renesanční zámek Lackenbach.
V blízkosti Oberpullendorfu, kde stojí také jeden zámek, uvidíte u vjezdu do obce Stoob cihlově červené hliněné džbány, které upozorňují na to, že odtud pochází známý „Plutzer“, což je typický burgenlandský hliněný džbán. Ve stoobské keramické odborné škole, která je jediná svého druhu v Rakousku, si hosté mohou vyrobit své vlastní džbány na víno.
Největší vinařská oblast v Burgenlandu se nachází kolem Neziderského jezera (Neusiedler See). Mezi mnoha vynikajícími víny, jimž se na zdejší kamenité, písčito-jílovité půdě daří, dominuje odrůda (Blauer) Zweigelt. Vyrábějí se zde však také plná bílá vína v okolí Golsu. Vinná trasa kolem Neziderského jezera vede podél východního břehu až do Seewinkelu, jehož slaná step je domovem pozoruhodné fauny a flóry. Pro tuto krajinu, známou pod maďarským slovem „puszta“, jsou typické studny s okovem a selská stavení s rákosovými střechami. Mikroklima a písčité půdy v trojúhelníku mezi obcemi Podersdorf–Illmitz–Apetlon ovlivňují příznivě pěstování sladkých vín. Výsledkem dlouhého kvašení zdejších vinných hroznů s vysokým obsahem cukru je zlatožlutý nektar sladký jako med s jemným rozinkovým aroma. Tato vína nejvyšších jakostních tříd mají také odpovídající cenu a představují na trhu s víny výjimečný a velmi žádaný produkt.
Vinná trasa pahorkatinou u Neziderského jezera vede západně od jezera. Podél hornatiny Leithagebirge se pěstují bílá vína, bohatá na minerály, odrůdy rulandské bílé (pinot blanc), chardonnay a vlašský ryzlink. Červeným vínům tu opět dominuje frankovka. Zvláštní postavení zaujímá vinařská obec Rust na jihozápadním břehu jezera, kde se vyrábí také sladké víno s přívlastkem známé jako „Ruster Ausbruch“. Toto malé barokní městečko je také sídlem Rakouské vinařské akademie, která pořádá semináře o víně a ochutnávky vín.
Kdo má zájem spojit na této vinné trase vinnou kulturu s hudebními zážitky v inspirativní atmosféře, má k tomu dostatek příležitostí při Haydnových dnech v Eisenstadtu, při operetním festivalu v Mörbischi a při operních představeních v kamenolomu St. Margarethen.
Jižní Burgenland představuje nejmenší vinařskou oblast v Burgenlandu. Velmi pozoruhodné je město Güssing s majestátním hradem vybudovaným na sopečném kuželu. Zdejší zvláštností je takzvaný Uhudler. Je to víno vyrobené z hroznů amerických vinných rév, které se používají jako podnože. Světle červený nápoj připomíná svou chutí jahody nebo rybíz. Názory na Uhudler se různí, někdo má pro něj jen slova opovržení, jiní zase nedají na jedno jedinečnou ovocnou chuť dopustit. Tento druh vína se ve zvlněné krajině jižního Burgenlandu čepuje prakticky ve všech vinařských výčepech. Nikdo už přesně neví, jakého původu je podivný název „Uhudler“. Jedna z teorií praví, že po nadměrném požití tohoto vína připomíná prý pohled pijáka výra (tj. Uhu)… Jisté je pouze jedno: kuriozity z jeho dlouhé a proměnlivé historie vytvořily z vína „Uhudler“ opravdový kult.
www.weinburgenland.at