Bad Ischl, lázeňské a císařské město

Lázeňské městečko Bad Ischl v Solné komoře je zasazené do pěkné horské krajiny na říčkách Traun a Ischl a pod vrchy Katrin a Jainzen. Proslavila ho velká ložiska soli, která regionu přinášela bohatství, později i slané prameny.
Jméno Ischl je prý keltského původu, každopádně je prvně písemně doloženo v roce 829 (složené jméno Bad Ischl nese však město až od roku 1906). Sůl se tu těžila odnepaměti a také Habsburkové se začali o městečko zajímat už od svého nástupu k moci v rakouských zemích koncem 13. století. V 16. století se poprvé začalo mluvit i o léčivé síle zdejších silně slaných minerálních pramenů.
Až v 19. století však byly náležitě oceněny. Doktor Josef Götz tu otevřel v roce 1823 první lázně a doktor Franz von Wirer, císařův dvorní lékař, výslovně začal doporučovat léčivé koupele vznešeným pacientům. Město rozkvetlo v biedermeierové lázeňské letovisko, začal sem jezdit rakouský kancléř kníže Metternich i členové císařské rodiny. Především arcivévodkyně Žofie, později matka císaře Františka Josefa, sem jezdila pravidelně a zřejmě právě díky zdejším lázním byla po několika potratech schopná rodit zdravé děti. Její nejstarší syn František Josef tu pobýval odmala a také se zde, v hotelu Austria, prvně potkal a zasnoubil se svou milovanou nevěstou, Alžbětou Wittelsbašskou zvanou familiárně Sisi. Matka Žofie potom pro mladý pár koupila vilu na kraji Ischlu. Dům byl rozšířen v zámek o třech křídlech – Císařskou vilu, která se stala potom oblíbeným císařovým letním sídlem. V ischlském kostele se vdávala jeho nejmladší dcera Marie Valerie, jejíž potomci zámek dodnes vlastní. Císař tu oslavil téměř všechny narozeniny ve svém životě a jejich výročí – 18. srpen – se dodnes v Bad Ischlu slaví.
Tak věhlas lázní ještě vzrostl a jezdila sem řada významných hostů: císař se v místních hotelech setkal např. s německým kancléřem Bismarckem, americkým prezidentem Grantem a také siamským (thajským) králem, jezdili sem skladatelé Johannes Strauss, Anton Bruckner a zejména operetní skladatelé tzv. stříbrného věku, Franz Lehár a Emmerich Kálmán, kteří zde vytvořili řadu děl a mají oba pomníky v Lázeňském parku.
V současnosti zažívá Bad Ischl nový rozkvět díky stoupající oblibě lázeňských pobytů a wellness. Zmodernizovaný areál termálních lázní Salzkammergut-Therme nabízí nejen účinnou léčbu, ale i řadu příjemných prožitků - jsou tu solné bazény s různými masážními proudy, vířivky a také pomalu proudící koryto, které vede venkovním areálem přes solnou jeskyni a vodní masáže na odpočinkovou pláž. Zdejší sauny a parní lázně představují se svými nápaditými a působivými interiéry velmi příjemné a uklidňující prostředí. Slaná voda působí blahodárně celkově na nervový systém, napomáhá odpočinku a obnově, má příznivý vliv na dýchací systém, na fungování látkové výměny a na srdeční činnost a prokrvení organismu, napomáhá k potlačování alergií. Kromě toho je tu i vydatný sirný pramen s vodou velmi vhodnou k léčbě pohybového aparátu a kožních problémů.
Bad Ischl má do dneška ráz lázní z biedermeierové až secesní doby. Středobod tvoří Lázeňský park s elegantní hlavní lázeňskou budovou a s pomníky slavných skladatelů a doktora Wirera. U nábřeží se nachází další lázeňský dům, Trinkhalle. Odtud vede podél Traunu mondénní nábřeží zvané Esplanade s řadou pěkných kaváren a restaurací a s budovou bývalého hotelu Austria, kde je nyní městské muzeum. Dále je ve městě barokní kostel sv. Mikuláše, klasicistní Lehárovo divadlo a mnoho pěkných hotelů a vil významných lázeňských hostů, známá je zejména Lehárova vila s muzeem, a také Vila Rothstein, která náležela významným lékařům, otci a synovi Schauburgerům. Také je tu slavná cukrárna Zauner, jedna z nejvýznamnějších v Rakousku. Také ona pamatuje časy císařství - cukrář Zauner sem přišel z Vídně spolu s doktorem Wirerem a vyráběl pak sladkosti i pro císařský dvůr. Nejvýznamnější památkou je ovšem jednoznačně Císařská vila, přístupná návštěvníkům a zasazená do velkého krajinářského parku s bukovým lesíkem a s císařovniným Mramorovým zámečkem, dnes muzeem fotografie. Prohlídka interiérů rozhodně stojí za to; narozdíl od vídeňských rezidencí má intimnější, rodinnější ráz a některé místnosti působí do dneška tak, jako by si císař jenom vyjel na lov a měl se zase večer vrátit. 
Turisté si kromě koupání, prohlídky památek, posezení v kavárnách a procházek po parcích a po nábřeží mohou vyjet lanovkou na vyhlídkový vrch Katrin, odkud se otevírá skutečně okouzlující panoramatický pohled na Solnou komoru a začínají tu také turistické stezky. Na úpatí Katrin vznikl u řeky velmi půvabný přírodní Sisipark na místech zaniklého Alžbětina parku. Je také možné vyrazit na vycházku do hor, např. po turistické stezce na kopec Jainzen – přímo ve stopách císařovny Alžběty.
V létě se v Bad Ischlu pořádá operetní Lehárův festival a v srpnu potom během „Císařova týdne“ probíhají různé koncerty, Na den císařových narozenin je velká mše, konají se dostihy klusáků. O adventu se tu konají významné adventní trhy a všude jsou vystaveny tradiční betlémy.

Podle oficiálních stránek napsala Mgr. Blanka Mauleová

Nabídku zájezdů cestovní kanceláře GEOPS do Rakouska najdete na www.rakousko.geops.cz.  

Související zájezdy

Související destinace

Musíte potvrdit souhlas se zpracováním informací.

Upozornění

Pro pokračovní je třeba souhlasit se zpracováním osobních údajů

Zkontrolujte formát e-mailu

Upozornění

Zkontrolujte formát E-mailu