Aggtelek - UNESCO - Seznam kulturního a přírodního dědictví

Rozsáhlý podzemní systém jeskyní na pomezí Maďarska a Slovenska se na seznam UNESCO dostal díky své rozloze a rozmanitosti. Národnímu parku Aggteleg odpovídá na slovenské straně hranice Slovenský kras. Nejznámější jeskyní této oblasti je systém Baradla-Domica, jehož délka činí celkem 25 km; běžně přístupné jsou však jen některé části. Podzemní svět Aggteleku a Slovenského krasu představuje jedinečný ekosystém. Žije tu přes 500 různých druhů zvířat, mezi nimi endemity – druhy, které se nikde jinde na světě nevyskytují. V některých jeskyních byly nalezeny artefakty z doby kamenné, dokazující pravěké osídlení této oblasti. Jeskyně Baradla je pozoruhodná také tím, že se zde nachází podzemní koncertní sál s výbornou akustikou; pořádají se v něm koncerty vážné hudby.

Aggtelek a Slovenský kras je zapsán do seznamu přírodního dědictví UNESCO od roku 1995 jako společný slovensko-maďarský zápis.

Informace: Tourinform Aggtelek, Baradla oldal 3., H-3759 Aggtelek Tel.: +36 (0) 48 503000, Fax.: +36 (0) 48 503002 aggtelek@tourinform.hu

Související destinace

Musíte potvrdit souhlas se zpracováním informací.

Upozornění

Pro pokračovní je třeba souhlasit se zpracováním osobních údajů

Zkontrolujte formát e-mailu

Upozornění

Zkontrolujte formát E-mailu