Za uměním do zemí Beneluxu

Holandsko i Belgie jsou země s velmi významnými malířskými tradicemi. Z obou zemí pocházela plejáda „starých mistrů“ od bratrů van Eycků po Rubense či Vermeera a značná část jejich uměleckého odkazu je umístěna v nizozemských a belgických galeriích. Navíc přechovává Holandsko i množství obrazů mimořádného malíře Vincenta van Gogha a Belgie zase díla originálních surrealistů, zejména R. Magritta. Zájezdy do obou zemí jsou proto požitkem pro milovníky umění.
CK GEOPS nabízí v roce 2016 hned několik zájezdů do zemí Beneluxu, v nichž se počítá s návštěvou muzeí a galerií.
Na jaře si lze vybrat mezi zájezdem do jarního Holandska na Velikonoce a dubnovým zájezdem do Holandska na květinové korzo. Oba tyto zájezdy umožňují nejen poznat kouzlo země větrných mlýnů, sýrů, lodí i kol a potěšit se krásou barevných jarních květin, zejména v lesoparku Keukenhof, ale také navštívit významná muzea Amsterdamu. Může to být Rijksmuseum s rozsáhlou sbírkou obrazů holandských mistrů včetně Rembrandta, Franze Halse a Vermeera. Lze také navštívit Rembrandtův dům. Anebo van Goghovo muzeum s velikou sbírkou obrazů a kreseb tohoto výjimečného tvůrce a také některých jeho současníků. Navíc je v obou zájezdech na programu také město Haag s další velkou galerií Mauritzhuis, městečko Delft spojené s malířem Vermeerem a velkoměsto Rotterdam.
Na umělecké sbírky v Amsterdamu je zaměřen rovněž podzimní zájezd Amsterdam a Brusel. Dvě kulturní evropská velkoměsta během víkendu, významná umělecká díla – v Bruselu nelze vynechat Královská umělecká muzea, čtveřici galerií s obrazy velkých vlámských mistrů (van Weyden, Brueghelové, Rubens, Jordaens), ale také španělských, francouzských i italských malířů, impresionistů a surrealistů. Znalci umění ocení také bruselskou architekturu – katedrálu, měšťanské domy na náměstí, secesní domy Victora Horty i novodobou architekturu.
Další výjimečné umělecké zážitky nabízí zájezd Výstavy Hieronymus Bosch a malířství na dvoře Medicejských. V letošním roce se v Nizozemí slaví významné jubileum H. Bosche a u té příležitosti se na jaře pořádá v Boschově městě s´Hertogenbosch jedinečná výstava děl tohoto pozoruhodného malíře. Boschova díla nebyla ještě nikdy představena pohromadě v takovém množství a tak komplexně. Druhá velká výstava, kterou lze na tomto zájezdu navštívit, představuje pozdně renesanční a manýristické dvorské malířství ve Florencii.
Opět jiný pohled na Holandsko nabízí podzimní zájezd Rotterdam, slavnost přístavů a jiřinkové korzo. Zaměřuje se na největší holandský přístav, velkoměsto s velmi zajímavou moderní architekturou (originální budovy jako např. Kijk-Kubus) a rovněž významnými muzei. Termín zájezdu je naplánován, tak, že lze zažít slavnost Světový přístavní den a také velkolepou slavnost květinpodzimní korzo se statisíci květů barevných jiřin.
Zájezd Belgie, památky UNESCO a květinový koberec umožňuje poznat v několika dnech to nejlepší z této země. Samozřejmostí je dlouhá návštěva Bruselu, navíc v termínu, kdy je ozdoben pověstným kobercem z květin na hlavním náměstí. Antverpy jsou známé jako město Petera Paula Rubense, je tu velmi pěkná expozice v Rubensově domě a také katedrála vyzdobená jeho obrazy. Gent je zase vedle své krásné architektury vyhledávaný také díky skvostnému „Gentskému“ oltáři bratří van Eycků v katedrále. Středověké Bruggy jsou jako celek zapsány na seznam světového dědictví UNESCO a také zde lze obdivovat i výjimečná malířská a sochařská díla – v chrámu Panny Marie je umístěna Michelangelova socha Madonny a Groeninge Museum přechovává další významné sbírky děl vlámských a holandských mistrů a také belgických surrealistů Paula Delvauxe a Reného Magritta.

Zájezdy zaměřené na návštěvy muzeí, výstav umění a na významná malířská, sochařská i architektonická díla naleznete na stránce  www.geops.cz/zajezdy/za-umenim-vystavy-architektura/


Související zájezdy

Musíte potvrdit souhlas se zpracováním informací.

Upozornění

Pro pokračovní je třeba souhlasit se zpracováním osobních údajů

Zkontrolujte formát e-mailu

Upozornění

Zkontrolujte formát E-mailu