Významní lidé kraje Franche-Comté

Louis Pasteur
Francouzský chemik a biolog Louis Pasteur je všeobecně uznáván jako nejvýznamnější osobnost dějin lékařství. Nejvíc se proslavil prosazováním teorie, že základem nemoci jsou bakterie a vývojem techniky preventivního očkování.
Již ve dvaceti šesti letech se proslavil jako chemik díky výzkumu zrcadlových izometrů kyseliny vinné. Dále studoval fermentace (kvašení) a ukázal, že tento postup mají na svědomí určité druhy mikroorganismů.
Pasteur vyvinul techniku ničení mikroorganismů v nápojích (nazývá se po něm pasterizace). Pasteur sám dosáhl svého nejproslulejšího výsledku, když vyvinul techniku očkování lidí proti obávané nemoci - vzteklině.

Související zájezdy

Související destinace

Franche-Comté

Franche-Comté

Franche-Comté se nazývá území na východě Francie mezi Alsaskem a Alpami. Rozkládá se tu pohoří Jura, které je rájem turistů i ovdáků, s vápencovými skalami, jeskyněmi, propastmi, vodopády, mohutnými vyvěračkami řek a peřejemi a s krásně zelenou přírodou. Hlavní město je Besancon vystavěné z bílého vápence. V kraji se nachází solné doly Salins-les Bains s termálními lázněmi. Půvabné město Ornans je spjaté s malířem Courbetem. Franche-Comté má rovněž pozoruhodnou gastronomii, vyrábějí se tu zvláštní žlutá vína, uzeniny, sýr comté a stojí za to ochutnat proslulé kuřecí speciality.

Musíte potvrdit souhlas se zpracováním informací.

Upozornění

Pro pokračovní je třeba souhlasit se zpracováním osobních údajů

Zkontrolujte formát e-mailu

Upozornění

Zkontrolujte formát E-mailu