Vinařství - Jura a Savojsko

Z apelací uveďme Château Chalon (suchá vins jaunes s typickou kvasničnou chutí, zrající přes 6 let v dřevěných sudech), Arbois (lehká červená s květinou vůní, suchá růžová a bílá), Vin de Savoie (bílá lehká vína označená Roussette, Altesse či Bergeron jsou vyrobená z odrůdy Jacquère, červená z odrůdy Mondeuse), Crépy (lehká, mírně perlivá, suchá bílá vína s květinovou vůní), Bugey (zajímavá lehce natrpklá červená vína z odrůdy Mondeuse, lehká a svěží bílá a růžová) či Seyssel (lehká šumivá i nešumivá bílá s květinovou vůní). Jakousi kuriozitu mezi zdejšími (ale i francouzskými víny vůbec) představuje Macvin de Jura. Při jeho výrobě se mošt vylisovaný z hroznů uvede do varu a udržuje se, dokud se neodpaří polovina i víc. Pak se alkoholizuje místním brandy, přidají se bylinky a koření a 6 let vše zraje v sudech. Vynalezli jej v 9.století zdejší jeptišky a lze diskutovat, jestli jde vůbec o víno. Nicméně je prý velmi léčivý a povzbuzující. Plocha vinic 3.500 ha, roční produkce 35 milionů lahví.

Související destinace

Franche-Comté

Franche-Comté

Franche-Comté se nazývá území na východě Francie mezi Alsaskem a Alpami. Rozkládá se tu pohoří Jura, které je rájem turistů i ovdáků, s vápencovými skalami, jeskyněmi, propastmi, vodopády, mohutnými vyvěračkami řek a peřejemi a s krásně zelenou přírodou. Hlavní město je Besancon vystavěné z bílého vápence. V kraji se nachází solné doly Salins-les Bains s termálními lázněmi. Půvabné město Ornans je spjaté s malířem Courbetem. Franche-Comté má rovněž pozoruhodnou gastronomii, vyrábějí se tu zvláštní žlutá vína, uzeniny, sýr comté a stojí za to ochutnat proslulé kuřecí speciality.

Musíte potvrdit souhlas se zpracováním informací.

Upozornění

Pro pokračovní je třeba souhlasit se zpracováním osobních údajů

Zkontrolujte formát e-mailu

Upozornění

Zkontrolujte formát E-mailu