S víny v údolí Rhôny se obchodovalo už za časů Římanů, a tak roku 71 zaznamenal historik Plinius starší, že zdejší vína z vinic kmene Allobrogesů se v Římě prodávají za vysoké ceny. V této oblasti se také (díky četnému napodobování zdejších vín a zneužívání značek) zrodil francouzský systém appellation contrôlée.
Z apelací červených vín zmíníme alespoň Hermitage (inkoustově tmavá vína z odrůdy Syrah, silná s vysokým obsahem tříslovin a chutí i vůni po malinách, borůvkách, pepří i dýmu, dlouho zrající), St. Joseph (hebká, středně tělnatá vína s chtí po ostružinách), Vacqueyras (tělnatá vína kořeněné chuti i dobrá růžová), Côtes du Rhône (rozsáhlá apelace s 10.000 producenty a s širokou paletou různých typů červených, růžových i bílých vín vyráběných z odrůd Grenache, Syrah, Mourvédre či Cinsault, nejlepší jsou označována jako Côtes du Rhône-Villages a jménem jedné ze 16 vesnic – např. Brézème, Laudun, Roaix, St.-Gervais, Séguret, Visan, Chusclan či Rochegude), Châteauneuf-du-Pape (jak lehká ovocná, tak i bohatě pikantní a trvanlivá vína, vyráběná ze 16 odrůd zde pěstovaných, zvláštností jsou vinice pokryté oblázky, které akumulují přes den teplo a v noci jej vydávají, což zlepšujě vyzrávání vína) či Cornas (tělnatá vína s výraznější chutí po ovoci a kouřovým charakterem). Z apelací bílých vín je nuno uvést Clairette de Die (šumivá suchá vína vyráběná z odrůdy Clairette – značka Crémant de Die a polosladká šumivá vína vyráběná ze směsi Clairette a Muscat – značka Clairette de Die Méthode), Château Grillet (voňavá suchá bílá vína s chutí po broskvích, ovšem velmi předražená) nebo Tavel (světle růžová vína která pil rád už Honoré de Balzac, velmi suchá, svěží, s chutí po ovoci). Plocha vinic 70.000 ha, roční výroba 450 milionů lahví.
Milovníky sýrů potěší Fourme d´Ambert (modrý plísňový sýr z oblasti Forez, v této oblasti sýru typu Forme najdeme mnoho a vždy trochu jiných), Tomme des Bauges (tepelně nezpracovaný lisovaný sýr) či Le Beaufortain (kozí sýr s oranžovou kůrkou. Gastronomické požitky nejvyšší úrovně nabízí z místní kuchyně třeba Blanquette de veau (telecí na bílém víně), Soupe à l´oignon (cibulačka), Quenelles de brochet (rybí karbanátky ze štiky), Poulet à la Demi-deuil (kuře s masovou nádivkou s lanýži), Andouillettes à la Lyonnaise (drštky nadívané telecím), oblíbené klobásky Rosette a saucisson, slavná rybí polévka Bouillabaisse či Bourride (dušené rybí maso v majonéze). Ze sladkostí snad jen Bugnes lyonnaises (citronové lívanečky).