Vína ze Štýrska

pocházejí z vinařského regionu o rozloze asi 3584 ha a dělí se do 3 vinařských oblastí: Jihovýchodní Štýrsko, Západní Štýrsko a Jižní Štýrsko. V poslední době tvoří čím dál tím větší konkurenci rakouským vínům z oblasti Wachau.
Süd-Oststeiermark (Jihovýchodní Štýrsko) je poměrně rozsáhlá oblast (1202 ha) východně od Grazu (Štýrského Hradce). Zdejší půda je směsí jílu a sopečné horniny a klimatické podmínky jsou tu neobyčejně příznivé (teplo a vlhko). Na velmi slušná vína se zde zpracovávají odrůdy Welschriesling, Weissburgunder, Traminer, Ruländer, Rheinriesling a Chardonnay.
Weststeiermark (Západní Štýrsko): tato oblast je mnohem menší než Jihovýchodní Štýrsko, asi jen 481ha, a rozkládá se západně od Grazu. Její výhradní specialitou je neobyčejně svěží, ovocné růžové víno schilcher, které voní a chutná po černém rybízu a jehož základem je odrůda Blauer Wildbacher. Nejlepší vína pocházejí z vinic ležících na rule a břidlici.

Südsteiermark (Jižní Štýrsko) je krásná mírně zvlněná krajina v jižní části Štýrska (1901 ha) připomínající toskánské kopce v Itálii. Místní vína dosahují výborné kvality a postupně dohánějí špičková vína z Wachau. Pěstují se zde hlavně odrůdy Welschriesling, Sauvignon, Chardonnay (zde známé jako Morillon) a Muskateller. Vzhledem k malého rozsahu zdejšího vinařství kladou místní pěstitelé důraz výhradně na kvalitu a originalitu.

Autor článku Ing. Alena Frčková, průvodce nejen na gurmánské zájezdy

Nabídku zájezdů cestovní kanceláře GEOPS do Rakouska najdete na www.rakousko.geops.cz.  

Související destinace

Musíte potvrdit souhlas se zpracováním informací.

Upozornění

Pro pokračovní je třeba souhlasit se zpracováním osobních údajů

Zkontrolujte formát e-mailu

Upozornění

Zkontrolujte formát E-mailu