Začněme apelacemi bílých vín – Bergerac (vína z odrůd Merlot a Semillon velmi podobná vínům z Bordeaux, suchá i sladká bílá, tělnatá červená), Gaillac (suchá i medově sladká bílá vína s chutí po jablkách z místních odrůd Duras, Fer, Ondenc či Mauzac, šumivá vína značek Méthode Gaillaçoise a Méthode Gaillaçoise Doux), Juraçon (vinice v okolí města Pau se svěžím vínem s pikantním buketem a chutí po ananasu a broskvích z odrůd Gros Manseng, Courbu a Petit Manseng (tímto vínem byl údajně pokřtěn král Jindřich IV.) nebo Monbazillac (zlatavá sladká dezertní vína s chutí po pomerančích). Z apelací červených vín Cahors (buď tmavá tříslovinová nebo lehčí s chutí po švestkách), Buzet (vyzrálá vína mnohdy lepší než vína z Bordeaux), Marcillac (vína z Auverge z odrůd Fer či Mansois s hojnou tříslovinou, pikantní a ideálně aromatická, suchá pikantní růžová), Tursan (drsná červená s chutí po lesních plodech a růžová s chutí po ovoci z odrůdy Tannat), Irouléguy (červená vína ze směsi Tannatu a Cabernetu, např vynikající Cuvée Bixintxo), Béarn (podobná Irouléguy), Côtes du Frontonnais (osobitá vesnická červená s kořeněnou vůní a chutí po lesních plodech) či Madiran (tělnatá tříslovinová vína z odrůd Fer a Tannat). Plocha vinic: 13.000 ha, roční výroba 220 milionů lahví.