V tak rozsáhlé vinařské oblasti jsou zastoupeny různé typy podloží i různé odrůdy révy (hlavně Merlot, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc). Klima je dosti chladné a proto je kvalita vína v jednotlivých ročnících kolísavá. Víno se zde pěstuje od dob Římanů a od 14.století se ve velkém vyváželo, hlavně do Anglie. Z červených vín je asi nejslavnější apelace Pauillac s plnými červenými víny s vůni po černém rybízu (slavné premiers cru Château Latour nebo Château Lafite), další výborné apelace jsou Pomerol (vína s plnou mnohovrstevnatou chutí), St.Émilion (plná temně rudá vína, některá s chutí po ovoci, ale velmi drahá), St.Julien (vína s chutí po černém rybízu a cedru), Médoc (oblá vína často zrající v dubových sudech), St.Estėphe (plná tříslovinová dlouhozrající vína z odrůdy Merlot) či Margaux (vína s výrazným buketem). Z apelací bílých vín Barsac (lehká jemná sladká vína), Sauternes (silná lahodná vína), Premiėres Côtes de Bordeaux (sladká i suchá bílá vína – značka Bordeax Blanc), Cadillac (sladká lehká hedvábná vína s chutí po rozinkách), Loupiac (sladká, vyráběná částečně z botrytických hroznů), Ste Croix-du-Mont (vína s medovým charakterem) či Graves (plná sladká vína).
Plocha vinic 113.000 ha, roční produkce 860 milionů lahví.
Mapka nejdůležitějších vinařských lokalit v oblasti je mezi obrázky na horní liště.
Místní sýry nejsou nijak typické, ale naleznete zde bohatý sortiment výborných sýrů ze sousedních krajů.
Z místních sýrů je výborný kozí sýr Tomme de Chévre Fermier.
Ze zdejších jídel zmiňme třeba pečené holuby à la bordelaise s artyčoky, Cèpes à la viande (hřiby s česnekem, šunkou a petrželí), lanýže (dušené v červeném víně se šunkou, pórkem, petrželí, cibulí a celerem) či Pauillacké jehně. Z dezertů je to Poires au St.Émilion (hrušky marinované v červeném víně s pomerančovou šťávou).