Vína a gastronomie kraje Benátsko

Benátská vína

Víno se v oblasti Benátska pěstuje již od předřímských dob, jedná se o specifické červené odrůdy jako corvina veronese, rondinella nebo molinara a bílé specifické odrůdy jako garganega nebo cortese ale i běžnější odrůdy jako pinot grigio (rulandské šedé), pinot bianco a sauvignon.

Vinice Bardolino DOC se rozkládají mezi pravým břehem jezera Lago di Garda a městem Verona a rostou na nich červené odrůdy corvina veronese, rondinella, molinara a negrata. Tato vína voní po červeném ovoci a koření, hodí se ke slavnostní večeři např. k pernaté zvěři a pokud pochází z centra regionu mohou mít označení classico.

Valpolicella DOC se těší skvělé pověsti již od dob Římanů a jeho obdivovatelem byl i básník Vergilius. Valpolicella se vyrábí z odrůd corvina veronese, rondinella a molinara a jsou spíše středně plná až lehká.

Vinice Soave DOC se nacházejí mezi jezerem Lago di Garda a Veronou a jméno mají podle středověkého městečka Soave. Pěstuje se zde hlavně odrůda garganega, které tvoří asi 85% a doplňují ho někdy pinot bianco (rulandské bílé), chardonnay nebo trebbiano di soave. Bílé víno Soave má hladkou, příjemnou chuť s nádechem hořkých mandlí a dobře se hodí ke sladkovodním rybám se smetanovou omáčkou.

Oblast Prosecco DOC se nachází severně od měst Padova, Vicenza a Treviso. Všichni Italové a nejen oni znají Prosecco jako sekt nebo jemně perlivé víno ideální jako aperitiv nebo osvěžující víno na letní piknik, ale v suchém provedení i vhodný doprovod k lehkým předkrmům z bílého masa a ryb. Prosecco může být secco (suché), amabile (polosladké) a dolce (sladké).

Prosecco frizzante je jen jemně perlivé, má často slámovou barvu a je ovocné a šťavnaté.

Prosecco spumante je vášnivější, svěží a bohatě perlivé víno.

Bianco di Custoza DOC je poměrně známé víno z jižních břehů jezera Lago di Garda, může být jednoodrůdové nebo směsí více odrůd.

Spumante označuje sekt v Itálii

Frizzante víno jemně perlící

Vin Santo je doslova svaté víno, ale označuje to v Itálii dezertní víno

Recioto je dezertní víno, srovnatelné s našim slámovým vínem, ale může být i v suché podobě, kde je cukr přeměněn na alkohol.

Benátská gastronomie

V tradičních benátských specialitách převládají hlavně ryby a plody moře z jezera Lago di Garda a z Benátské laguny, doplňuje je sezónní zelenina jako chřest, čekanka, nahořklý salát radicchio nebo cukety. V benátské oblasti se kromě těstovin jí ve větší míře i polenta, což je kaše z kukuřičné mouky, která se dá krásně ochucovat různými omáčkami a ragů. A nesmí chybět maso a sýry.

Involtini di cavolo Borghese jsou vynikající zelné závitky plněné mletým hovězím masem okořeněným bylinkami, zalité sýrovou omáčkou a zapečené v troubě.

di Zucchini jsou obalované a smažené květy cuket, plněné lahodnou rybí pěnou

Carpaccio jsou velmi tenké plátky syrového hovězího, které jsou doslova natažené na talíři, pokapané olivovým olejem a opepřené. Často servírované s rukolou a hoblinkami parmazánu někdy i se sušenými rajčaty. Carpaccio je jeden z nejznámějších italských předkrmů. Hovězí maso může nahradit tuňák nebo chobotnice.

Zuppa di Cozze jsou černé mušle dušené v bílém suchém víně s česnekem a petrželovou natí. Zuppa je italsky polévka, ale v tomto případě se o polévku v pravém slova smyslu nejedná.

Brodo di Pesce je benátská rybí polévka z různých ryb a plodů moře, s trochou rajčat a se šafránem z Friuli.

Spaghetti alle Vongole jsou špagety s mušlemi v pikantní omáčce z chilli papriček.

Sarde in Saor je tradiční benátské jídlo, čerstvé sardinky se ogrilují a servírují se se sladkokyselou omáčkou.

Fegato alla Veneziana jsou jemná telecí játra osmahnutá na cibulce

Radicchio alla Griglia jsou jemně nahořklé listy čekanky, které připomínají vzhledem naše červené zelí. Italové je rádi přidávají do salátu, ale rádi je i grilují s olivovým olejem a slouží pak jako teplá příloha k rybám i masu.

Tiramisu je asi nejznámější italský dezert, který údajně pochází z Benátska. Základem jsou cukrářské piškoty nasáklé kávou a sýr mascarpone. Tiramisu se může krájet na úhledné kostky nebo může být servírované ve skleničkách na nožičce.

Autor článku Ing. Alena Frčková (průvodce nejen na gurmánské zájezdy)

Související destinace

Benátky a okolí

Benátky a okolí

Jedinečné severoitalské město Benátky snad ani není třeba blíže představovat. Starobylé elegantní město na laguně s kanály, výstavnými paláci, dómem San Marco i dalšími vznosnými chrámy, ale také malebnými zadumanými zákoutími v uličkách u menších kanálů. Ostrov Murano, na kterém stávaly a dodnes stojí světoznámé sklářské dílny, a také Burano s pestrobarevnými domky nad kanály a konečně opuštěný ostrov Torcello s prastarou bazilikou. V regionu Benátsko se nachází i další významná kulturní města, především Verona a Vincenza, zapsané na seznam UNESCO, Padova a také krásné venkovské vily benátské šlechty. Do kraje zasahuje i pohoří Dolomity.

Musíte potvrdit souhlas se zpracováním informací.

Upozornění

Pro pokračovní je třeba souhlasit se zpracováním osobních údajů

Zkontrolujte formát e-mailu

Upozornění

Zkontrolujte formát E-mailu