V Alsasku má výroba perníku tradici více než 200 let. Hlavním městem alsaského perníku je vesnička Gertwiller kousek od vrchu Mont St. Odile. Výrobou perníku podle starodávných receptů (recette a l´Ancienne) se tady zabývá i rodina Fortwenger již od roku 1768. Jejich perníky můžete najít na alsaských vánočních trzích třeba v Colmaru, Riquiwihru nebo Ribeauvillé, nejčastěji v podobě takové malé cihličky zabalené do folie, která udržuje jeho správnou vlhkost.
Alsasané si tento jemný, voňavý a krásně šťavnatý perník dopřávají nejen o vánocích, ale i během roku, výborně se hodí k foie gras, husím nebo kachním játrům ze speciálně pěstovaných hus a kachen. Delikátní je i čerstvě ukrojený plátek perníku lehce pokapaný pomerančovým likérem (např. Grand Marnier) nebo rumem.
A odkud se vlastně tradice výroby perníku do Alsaska dostala? Historikové našli zprávu o výrobě medového perníku v 10. století v Číně. Do Evropy perník a recept na jeho přípravu pravděpodobně přinesli Arabové. V tradičním perníku nesmělo chybět kromě medu i exotické koření jako skořice, hřebíček, badián a zázvor, které se k nám dováželo také z východu.