Slovinsko je velmi pohostinná země, která překvapí návštěvníky hojností tradičních slovinských pokrmů, stejně tak jako mistrovskými kulinářskými díly, které mají původ mimo Slovinsko, ale do vínku se jim vryl právě „dotyk“ slovinské země. Doplňkem slovinské kuchyně bylo a stále je excelentní víno tří slovinských vinných oblastí. Setkat se se všemi těmito potěšeními můžeme na vinařských stezkách a v mnoha tradičních hostincích (Gostilnách). Hostinec je srdcem slovinské kuchyně. Vedle nápojů musí Gostilna servírovat alespoň tři pokrmy, které jsou typické pro každý region. Gostilny jsou často vlastněny rodinami a hlavně chráněny tradicí ohledně jejích nabídky a vybavení, přípravy domácích jídel, která uchovávají principy zdravého stravování. Kulinářská nabídka je doplňkem velice chutných vín, zejména ve vinařských regionech. Gostilny jsou slavné pro svou příjemnost a nefalšovanou pohostinnost – to je jeden z důvodů, proč se tam hosté stále rádi vracejí.
Hotely, restaurace a turistické farmy vám také nabídnou množství slovinských delikates a vín. Prožít dobrodružství spojené s konzumací slovinských pokrmů můžete právě na turistických farmách. Na mnoha místech ve Slovinsku je se taé pořádají tradiční kulinářské akce.
V paletě národních pokrmů je jich mnoho spojeno s tradičním slavnostním porážením zvířat. Populární každodenní jídlo je děláno ze zelí, fazolí a brambor. Každý slovinský region má vlastní druh chleba. Slovinsko má také mnoho pokrmů, jejichž základem je mouka, zvláště pohanková mouka - obilnina, která dává šedou barvu mouky, je specialitou. Velice známá je i plněná prekmurska gibanica. Nezapomeňte zkusit potici, roládu plněnou vlašskými ořechy, mákem, semínky, rozinkami, různými bylinkami, tvarohovým sýrem, medem nebo škvarky. V Primorské vás potěší s originálními rybími pokrmy a delikatesami z místních rostlin, zeleniny a ovoce (chřest, artyčoky, lanýže) a samozřejmě šunkou z krasové oblasti, která je nakládána do soli ve větru bora.
Speciálním chuťovým požitkem jsou vína – od kvalitních po velice kvalitní speciální vína, přívlastková vína a šumivá vína. Na pobřeží byste měli ochutnat Teran, Rumeni Muškat, Malvazija a Rebula. Specialitou regionu Posavje je Cviček, slovinské víno jemné chuti a nízkého obsahu alkoholu. Réva rostoucí ve vinohradech regionu Podravje na východě země se chlubí výbornými odrůdami vín jako je Ryzlink Rýnský, Tramín, Sauvignon, Chardonnay, Ranina a mnoho dalších velmi kvalitních vín. Četné vinné sklepy na Slovinsku nabízejí ochutnávky vín a v zájezdních hostincích a restauracích můžou hosti konzultovat své dotazy se zkušenými sklepníky.
(čerpáno: www.slovinsko.cz)