Severozápadní Španělsko, Asturie a Galicie

Asturie

Asturie je na severu omývána Biskajským zálivem a z jihu obklopena vysokými horami Kantaberského masívu, jehož součástí je chráněná krajinná oblast Somiedo a národní park Picos de Europa. Krajina, která je díky dostatečným srážkám zelená i v létě, je jednou z nejkrásnějších z celého Španělska. Najdete tu vsoké hory, hluboká údolí s průzračnými říčkami a potůčky, soutěsky, jeskyně, Na pobřeží jsou roztroušeny malé rybářské přístavy, mezi nimiž se táhnou pláže písčité i oblázkové. Koupání je spíše pro otužilce. Voda i v nejparnějších dnech málokdy překročí 20 °C.
O osídlení tohoto území v dobách prehistorických svědčí dolmeny i jeskynní nástěnné malby. Kraj to byl vždycky dost nepřístupný, o čemž se přesvědčili Římané, jímž se podařilo podrobit si kantaberské a asturské kmeny až po deseti letech neustálých bojů. Římany vystřídali Vizigóti, kteří dokázali ochránit své panství před muslimskou invazí. Právě zde v legendární bitvě u Covadongy v roce 722 zasadilo křesťanské vojsko v čele s Donem Pelayem Maurům první porážku. Pelayo je považován za prvního krále a Asturie za nejstarší království, jehož součástí se s postupem reconquisty stala Galicie, León, Portugalsko a Kastilie. V 10. století dvůr asturských panovníků přesídlil z Ovieda do Leónu, vzniká království leónské (Galicie, Asturias, León), které se v 11. století spojuje s Kastilií v království kastilsko-leónské.
V roce 1388 se v rámci tohoto království ustavilo tzv. Principado. Titul Príncipe de Asturias (Princ asturský) patří od té doby až do současnosti následníkovi krále. Během 16. a 17. století Asturie do významných událostí španělských dějin nezasáhla. V 19. století stála v čele bojů proti Napoleonovi.

Nenechte si ujít
Kromě významných památek asturského prerománského umění je Asturie proslulá svými zvyky, originálním folklorem a lidovými slavnostmi. Také tradiční řemeslo tu má své významné místo.
Oviedo (významné prerománské památky Cámara Santa a kostel de Santullano, gotická katedrála); chráněná krajinná oblst Somiedo; Cangas de Onís (první hlavní město asturského království, římský most, pod nímž visí asturský kříž); Covadonga (místo legendární bitvy dona Pelaya s Maury s hrobem dona Pelaya a klášterem San Fernando); pěší výlet Puente Poncebos, jedno z nejkrásnějších míst Picos de Europa přes soutěsku Garganta Divina do Caínu; kraj Taramundi; průsmyk Pajares; Gijón (pláže, rybářská čtvrt Cimadevilla, staré město s jeho příkrými uličkami a hospůdkami); Candás a Luanco (malebné pobřežní vesnice), Salinas (letovisko); Cudillero (rybářský přístav a skvělé restaurace); Luarca (rybářský přístav, úzké uličky)...

Galicie

Galicie leží v severozápadní části Španělska. Na jihu hraničí s Portugalskem, západní hranici sdílí s Kastilií-Leónem, na severu je omývána Biskajským zálivem a sousedí s Asturií, na západě je omývána Atlantikem. Pobřeží je rozděleno na čtyři úseky. Jižní část atlantického pobřeží As Rías Baixas se vyznačuje zálivy (rías) zařezávajícími se hluboko do vnitrozemí, s ostrůvky, nádhernými plážemi s bílým pískem, rybářskými městečky i většími přístavy. Směrem na sever kolem mysu Fisterra se táhne skalnaté a nebezpečné Costa de la Muerte (Pobřeží smrti). Severozápadnímu atlantickému pobřeží s hlubokými zálivy a drsnými podmínkami se říká As Rías Altas, pobřeží Biskajského zálivu s rozlehlými plážemi s jemným pískem má jméno As Mariñas. Vnitrozemí je většinou hornaté. Vyplňuje ho Galicijský masív (Macizo Galaico), který se v pohoří Serra de Queixa zvedá až do výšky 1778 m (Cabeza de Manzaneda). Podnebí je tu mírné, v zimních měsících dost prší, ale bez pláštěnky či deštníku sem nejezděte ani v létě. Galicie patří k tzv. zelenému Španělsku.
První svědkové osídlení této oblasti (dolmeny, menhiry) mají přes 6 000 let. Doba bronzová tu zanechala např. tajemné kruhové obrazce, po Keltech zůstaly zbytky opevněných sídlišť "castros" a ukázky této kultury objevíte ve zdejších archeologických muzeích. Římany vystřídali Suevové a posléze Vizigóti. Středověk je poznamenán údajným objevením hrobu svatého Jakuba. Bylo založeno Santiago de Compostela, které se stalo významným poutním místem. Galicie byla tehdy součástí království asturského, posléze pak kastilsko-leónského a kastilského. Poutní cesta z Francie do Santiaga de Compostela významně ovlivnila hospodářský a kulturní rozvoj tohoto kraje.

Nenechte si ujít
Galicieatraktivní pobřeží s hezkými plážemi, atraktivní krajinu ve vnitrozemí, malé vesničky, městečka i města, která ve velké většině nemají mnoho velkolepých historických památek, ale tento jen zdánlivý nedostatek nahrazuje duše tohoto kraje. Všude se setkáte s třemi originálními stavbami: cruceiros, což jsou kamenné kříže osazené z obou stran soškou, hórreos jsou podlouhlé stavby na kůlech, v nichž se skladovala kukuiřice, a pazos, rozlehlé panské domy s erby nad dveřmi, vlastní kaplí a ohromnou zahradou. Často tu slyšíte dudy (gaita), které Galicijci zdědili po Keltech, chobotnice (pulpo) je zase národním jídlem, které se zapíjí zdejším výborným bílým vínem.
Města
Santiago de Compostela (jedno z nejkrásnějších španělských měst s celou řadou významných památek v čele s katedrálou svatého Jakuba); A Coruña (kamenné paláce se zasklenými verandami, románské kostely); Vigo (přístav a typická rybářská čtvrť); Ourense (římský most, románská katedrála); Pontevedra (hezké staré město, archeologické muzeum s cennými ukázkami keltské kultury); Mondoñedo (biskupské sídlo, katedrála); Tui (katedrála, kostely, ulice Jeptišek - Calle de las Monjas).
Pobřeží
Nádherné pláže a skvělé koupání na pobřeží As Rías Baixas, ostrovy Cíes (přírodní rezervace s přístupem z Viga); Baiona (zachovalé městské jádro); Santa Tecla (keltské sídliště na vrchu nad nad La Guardia); Sanxenso (letovisko); Corrubedo (přírodní rezervace s písečnými dunami)); Cambados (šlechtické domy); Baroña (keltské sídliště u pláže); Muros a Noia (letoviska).; Fisterra (mys s majákem, rybářská vesnička); Muxía (kostel Virxe da Barca); Camariñas (rybářský přístav, paličkované krajky); Betanzos (kamenné domy s prosklenými verandami, středověké brány a kostely, gotické domy); Ribadeo (biskupské sídlo, šlechtické domy);
Vnitrozemí
Sierra de Os Ancares (přírodní rezervace); kraj Ribeira Sacra s kaňony řek Sil a Miño a kláštery)…

převzato ze stránek spanelsko-info

Máte zájem o poznávací zájezdy do Andalusie? Nabídku cestovní kanceláře GEOPS najdete na www.spanelsko.geops.cz.  

Související zájezdy

Související destinace

Galicie

Španělsko

Španělsko

Španělsko - známá i tajemná země, která má pro turisty odedávna zvláštní kouzlo. Země známá především díky nádherné maurské architektuře, Svatojakubské cestě, podmanivému baroku, skvělým slavnostem, tanci flamenco, jiskřivému vínu, bujným býkům a samozřejmě lákavým plážím od Katalánska po Andalusii. Je toho ale ještě mnohem víc - krásné horská příroda či půvab andaluské vrchoviny a skalních měst, římské památky, středověké či renesanční chrámy a paláce, Gaudího umění i moderní architektura, galerie s poklady umění (El Greco, Murillo, Velazquez, Goya, Picasso, Dalí...) a každý kraj Španělska má své zcela specifické kouzlo.

Musíte potvrdit souhlas se zpracováním informací.

Upozornění

Pro pokračovní je třeba souhlasit se zpracováním osobních údajů

Zkontrolujte formát e-mailu

Upozornění

Zkontrolujte formát E-mailu