Seiffen a advent na Stříbrné stezce

První písemná zmínka o světoznámém městě hraček – tehdy městu „Cynsifen“ pochází z r. 1324. Kouzelné městečko Seiffen v srdci Krušných hor v malebné kotlině bylo domovem horníků, řemeslníků, řezbářů a výrobců hraček. V roce 2009 dostalo městečko titul „ město pro rodiny“.

Co vše k vidění pro turisty?
Nádherně nazdobené domky s osvětlenými zahrádkami, dřevěnými sochami louskáčka a husarů, jedinečné vánoční pyramidy, stopky zářících oken vyzdobených svícny a dřevěnými figurkami, vůně františků a kouřících figurek, rodinná pohoda na každém kroku. Pro turisty dále:

Skanzen (Freilichtmuseum)
14 historických staveb a dílen starých saských Krušných hor. V dílnách lze vidět stroj na výrobu okruží (výroba zvířátek a figurek do jesliček), je poháněný vodním kolem z r. 1760. Procházka mezi stavbami se zařízenými malovanými jizbičkami a zajímavými sbírkami potěší geology, milovníky uměleckých řemesel i děti.

Krušnohorské muzeum hraček (Spielzeugmuseum) zprostředkovává dějiny hraček a vánočních zvyků. Představuje nejtypičtější figurky louskáčka, husara na koni, hlavolamy, zvířátka z okruží, kouřící vánoční figurky a vánoční pyramidy. Pro děti jsou připraveny praktické dílny a zážitkové dny. Svoje místo zde nacházejí i dřevěné pokojíčky, formičky i pověstné figurky z lisovaného papíru, ale i moderní dřevěné designové hračky a hlavolamy.

Pozdně barokní horský kostel od Christiana Gotthelfa Reuthera (1776), kde se mimo jiné konají i vánoční koncerty a na 100 domků s řemeslnými dílnami, kde se dodnes vyrábí dřevěné hračky a betlémy. Zvláště v době adventu od 1. adventní neděle do 6. ledna se Seiffen chlubí neobyčejnou atmosférou vánočních tradic.

Vybavení města Seiffen a okolí pro turisty: skanzen a jeho dílny doplňuje možnost využití bobařské dráhy, jízdy zasněženou krajinou na kočáře či na saních, četné turistické trasy a Krušnohorský cyklistický maraton (Erzgebirges-Bike-Marathon), četné běžkařské tratě a sjezdařský areál s vlekem.

Největší slavností roku je adventní průvod horníků v Seiffenu. Po staletí se zachovávají tradice a zvyky horníků na Stříbrné stezce a v době adventu můžete být svědky jedinečné podívané slavnostní adventní hornický průvod s muzikou. Uvidíte stovky historických hornických uniforem, vánoční alegorické vozy, pravé dechovky Krušnohoří, to vše v nádherně nazdobeném městě Vánoc. Průvod vítají špalíry tisíce návštěvníků Desítky řezbářských dílen a obchůdků s dřevěnými vyřezávanými hračkami nabízí staré historické i současné kolekce na vánoční výzdobu. V ulicích vás provázejí originálně nazdobené stromky, dřevěné figurky v čele s „louskáčkem“, muzeum hračky láká na jedinečnou vánoční výzdobu a dům „pyramid“ - řezbářská specialita kraje na náměstí září do daleka a dětské oči rozzáří dřevěný orloj s figurkami milenců, labužníky pak potěší gastronomické adventní speciality a svařené vínečko s amaretem. Při slavnostním projevu na oslavu adventu v německém i českém jazyce musíte dát starostovi za pravdu – Seiffen je určitě to pravé město vánoční pohody.

Nechte se pozvat na tuto jedinečnou slavnost. „Glück auf“ – Zdař bůh.

J.R.

Máte zájem o adventní zájezdy? Celkovou nabídku cestovní kanceláře GEOPS najdete na této stránce

Související zájezdy

Související destinace

Musíte potvrdit souhlas se zpracováním informací.

Upozornění

Pro pokračovní je třeba souhlasit se zpracováním osobních údajů

Zkontrolujte formát e-mailu

Upozornění

Zkontrolujte formát E-mailu