Sassari

Sassari je hlavní město stejnojmenné provincie na severozápadě ostrova. Je největší ze 4 sardinských provincií, má rozlohu 7 500 kilometrech čtverečních a 430 000. Samotné město má 120 000 obyvatel a je druhým největším městem ostrova. Leží na vápencové náhorní plošině. Založili ho uprchlíci z Porto Torres. Během staletí se tu vystřídali Kartaginci, Římané, Byzantinci, Janované, Pissánci a Španělé (Aragonci). Ve 13. století se Sassari stalo hlavním městem judikátu Torres. Bylo častým cílem přepadávání pirátů a také bylo často pleněno bojujícími vojsky ať už Aragonců, Francouzů, či později Španělů. Obyvatelé proto na svou obranu postavili strážní věže Asinara a Pelosa. Sassari má zachovalé středověké centrum s velmi úzkými uličkami. Nachází se zde univerzita a arcibiskupství. Pro město a jeho okolí jsou typické výrobky z rohů, parohů a korku.

Střed Sassari je tvořen náměstím Piazza Italia, kde se nachází památník krále Vittora Emanuela II. V severním úseku náměstí je Palazzo della Provinzia, sídlo provinciální správy, které vznikalo v letech 1873-80. Na náměstí lze nalézt také Etnografické muzeum G. Sanna, které zahrnuje obrazárnu a etnografickou část. V etnografické části jsou nálezy z nuragů a hrobek doby bronzové a měděné, a dále různé památky na život místních obyvatel - jejich kroje, krajky, dřevěné truhlice, formy na pečení chleba nebo staré pušky. Hlavní ulice, Corso Vittorio Emanuele, vede starým městem k náměstí Piazza San Antonio, kde byl v roce 1954 vztyčen vápencový sloup sochaře Eugenia Tavolary. V centru se také nachází velkolepá katedrála Dumo San Nicola, která byla postavena ve 13. století a v 18. století barokně přestavěna. Uvnitř má bohaté žebroví a krásnou kupoli ve stylu aragonské gotiky. Oltář zdobí Madonna del Bosco ze 14. století. V západní části starého města nalezneme kostel Santa Maria di Betlemme, který byl stavěn od roku 1106. Jeho průčelí je románské, vnitřní klenby gotické a vyřezávaný dřevěný oltář pochází ze 17. století. Sassari je známé svými slavnostmi Maggi Sassarese, kdy je zde mnoho přehlídek.

Poznávací zájezdy na Sardinii najdete na stránkách cestovní kanceláře GEOPS www.italie.geops.cz/sardinie.  

Související zájezdy

Související destinace

Sardinie

Sardinie

ostrov s památkami na dávné neznámé civilizace, s vysokými horami i malebným pobřežím, s útesy příjemnými plážemi a průzračným mořem. Sardinie představuje příjemné místo pro letní dovolenou a odpočinek a je tu toho hodně k poznávání a objevování. Tajuplné kamenné nurágy, starověká města a románské kostely. jeskyně na pobřeží, krásné a těžko přístupné zátoky, turistika v horách ve vnitrozemí. Zvláštní kultura místních obyvatel a samozřejmě taky lahůdky místní gastronomie a kvalitní vína.
Naše zájezdy na Sardinii provází Ing. Iva Bártová, která napsala tištěného průvodce po Sardinii a je také autorkou většiny fotografií.

Musíte potvrdit souhlas se zpracováním informací.

Upozornění

Pro pokračovní je třeba souhlasit se zpracováním osobních údajů

Zkontrolujte formát e-mailu

Upozornění

Zkontrolujte formát E-mailu