Portugalsko má výhodu, že velká část pobřeží leží u Atlantského oceánu, který je mnohem bohatší na ryby a plody moře než Středozemní moře. A Portugalci si vychutnávají ryby i plody moře i s různým exotickým kořením, které přivezli portugalští mořeplavci nebo s sebou přinesli Arabové. K nejoblíbenějším rybám patří čerstvá treska bacalhau a sardinky a z plodů moře krevety, kalamáry a mušle. Oblíbená jsou tu i jídla z grilu v podobě různých špízů rybích, masových i v kombinaci s krevetami a kalamáry a dušená masa se zeleninou a fazolemi favas.
Mezi jídla, které byste měli určitě ochutnat, patří:
Arroz de mariscos je v podstatě rizoto s rybami a plody moře trochu připomínající španělskou paelu, ale má mnohem více šťávy.
Cataplana de peixe e mariscos se jmenuje po pánvi tvaru wok často měděné připomínající loď, kde se dusí ve šťávě ryby a plody moře. Servíruje se často i s ozdobným poklopem, který zadržuje všechny ty úžasné vůně.
Açorda de marisco je zvláštní kaše (někdy označená jako polévka) z rozvařeného chleba ovoněná česnekem, olejem a koriandrem, která se servíruje nejčastěji s krevetami.
Caldeirada de peixe jsou ryby a plody moře dušené ve šťávě s rajčaty, bramborami a paprikou.
Sardinhas assadas jsou čerstvé grilované sardinky servírované často s čerstvým zeleninovým salátem.
Frango á piri-piri je velmi oblíbené jídlo z dovezené z bývalých portugalských kolonií v Africe, jedná se o grilované kuřecí s čili. Sopa de pedra „ kamenna polévka“ je odvozená z pověsti o žebravém mnichovi. Tato velmi chutná polévka obsahuje maso i různou zeleninu.
Leitão a Bairrada je pečení sele s křupavou kůrčičkou, které se jí teplé i studené a dá se koupit v obchodech s lahůdkami.
Feijoada je dušené vepřové nebo jehněčí se zeleninou a fazolemi ovoněné paprikou.
Mezi portugalskými sýry je nejlepší máslový sýr Serra, který stárnutím tvrdne a získává na pikantnosti. Rabaçal se nazývá jemný sýr z Coimbry, zatímco Azeitão z okolí Setúbalu je dost ostrý a Saloio, suchý čerstvý sýr, si získal oblibu pro mléčnou chuť. Některé sýry se mohou uchovávat i v oleji.
Sladké koláčky pasteis de nata mají zajímavé náplně a je jich neuvěřitelné množství různých druhů. Na každém rohu v Lisabonu narazíte na místní pekárny, které fungují i jako kavárny a bistra a ty mají plné výlohy a prosklené pulty různých pasteis de nata. Kromě těch plněných běžnými náplněmi jako je vanilkový krém, ořechy, mandle nebo jablka, tu najdete i plněné sladkými bramborami nebo zvláštně upravenými fazolemi a vejci.
Autor článku Ing. Alena Frčková, průvodce nejen na gurmánské zájezdy