Neziderské jezero - UNESCO - Seznam kulturního a přírodního dědictví

Neziderské jezero je zapsáno na seznamu kulturního dědictví UNESCO od roku 2001 jako společný rakousko-maďarský zápis. Kromě rázovité krajiny s jedinečnými biotopy, které jsou domovem četným vzácných druhů fauny – např. početného vodního ptactva - nabízí i zajímavou venkovskou architekturu a několik významných kulturních památek. Okolí jezera je osídleno nejméně 8000 let, odedávna se tu potkávaly a mísily různé kultury. Převážná část (3/4) jezera se nachází na území Rakouska. Krajina má však na rakouské i maďarské straně stejný ráz a víceméně totéž se dá říci o místních obcích a kultuře. Kromě klimatických podmínek je zdejší krajina ovlivněna vysokou salinitou půdy v okolí jezera i jezerní vody. Nachází se tu přibližně 80 slaných bažin, typické jsou rozsáhlé porosty rákosu a také kopce pokryté vinicemi – okolí Neziderského jezera je totiž i významnou vinařskou oblastí.

Součást Kulturního dědictví na území Maďarska: Celé území Národního parku Fertő-Hanság a následující lokality u Neziderského jezera: Fertőrákos - Sopronból Balf - Fertöboze - Nagycenk - Hidegség - Fertőhomok - Hegykõ - Fertőszéplak - Fertőd (s celým parkem Eszterházyovcov) - Sarród - Fertőújlak.

Součást Kulturního dědictví na území Rakouska: (Seewinkel (Fertőzug) a následující lokality u Neziderského jezera: Rusz (Rust) - Fertőmeggyes (Mörbisch) - Oka (Oggau) - Fertőfehéregyháza (Donnerskirchen) - Feketeváros (Purbach) - Fertőszéleskút (Breitenbrunn) - Sásony (Winden am See) - Nyúl (Jois) - Nezsider (Neusiedl am See) - Vedení (Weiden am See) - Pátfalu (Podersdorf) - Ilmic (Illmitz) - Mosonbánfalva (Apetlon).

Kontakt: Nagy Lajos u. 43.. H-9436 Fertőszéplak
Tel.: +36 (0) 99 537140, E-mail: fertotaj@vilagorokseg.hu

Související destinace

Musíte potvrdit souhlas se zpracováním informací.

Upozornění

Pro pokračovní je třeba souhlasit se zpracováním osobních údajů

Zkontrolujte formát e-mailu

Upozornění

Zkontrolujte formát E-mailu