Národní park Doňana

Nachází se v západní části Andalusie, a společně se o něj dělí dvě provincie – Huelva a Sevilla.
Andaluský Národní park Doñana se rozkládá na břehu řeky Guadalquivir u Atlantského oceánu. Jedná se o rozmanitou krajinu s lagunami a bažinami. Je útočištěm a hnízdištěm mnoha druhů ptáků, zvláště jeřábů. Sídlí tu celé kolonie plameňáků. Křovinaté lesy se střídají s pohyblivými dunami, brakické mokřady jsou zimovištěm nejrůznějších ptáků z celé severní Evropy. Nachází se zde nejvýznamnější přírodní rezervace bažin Rocío, založená v ústí Guadalquiviru v roce 1963. Přezimuje v ní ptactvo všeho druhu táhnoucí Evropou. Žije zde mnoho rysů, promyk, hadů a dravého ptactva. Do Coto Doñany je možné se dostat buď autobusem z města Sevilly, nebo využít turistických člunů a prohlížet si krásy parku z po řece plovoucích loděk. Do tohoto parku však není úplně jednoduché se dostat. Pro vstup je nezbytné povolení, které vydávají na Biologické stanici v Doňaně. S průvodcem je potom možné vybrat si mezi pěší turistikou nebo cestováním automobilem landroverem.
Klima je v Doñaně subhumidní středomořské, takže letní průměrné teploty se pohybují kolem 25ti stupňů Celsia a pro jarní období je typické deštivé počasí. Celková plocha národního parku je 54.252 hektarů. Podél pobřeží je k vidění spousta malých obranných věží, které se stavěly proti pirátům.
Název parku pochází od jména paní Doñy Any Gómez de Mendoza y Silva, pro kterou sedmý kníže z Medina-Sidonia vystavěl palác uprostřed hor. Zkrácením Doña Ana = Doñana vznikl název místa. Park byl soukromý a teprve v roce 1963 odkoupil španělský stát část, asi 7.000 ha, společně s Mezinárodním fondem pro záchranu přírody (WWF) a byla vytvořena Biologická rezervace Doñana. O šest let později byl park prohlášen za národní a v roce 2004 rozšířen do dnešní velikosti. Park je od roku 1994 na seznamu Unesco. http://reddeparquesnacionales.mma.es/parques/donana/index.htm

Máte zájem o poznávací zájezdy do Andalusie? Nabídku cestovní kanceláře GEOPS najdete na www.spanelsko.geops.cz.  

Související destinace

Musíte potvrdit souhlas se zpracováním informací.

Upozornění

Pro pokračovní je třeba souhlasit se zpracováním osobních údajů

Zkontrolujte formát e-mailu

Upozornění

Zkontrolujte formát E-mailu