Městečko Étretat (1,7 tis. obyvatel) na Alabastrovém pobřeží francouzské Normandie zná snad každý. Proslavily jej křídové útesy lemující oblázkovou pláž na pobřeží kanálu La Manche. Malíři, zvláště impresionisté, si oblíbili levý útes Falaise d´Aval, který spisovateli Guy de Maupassantovi připomínal slona namáčejícího chobot v moři. Skála s „oknem“ zakrývá pohled na samostatný štíhlý útes zvaný Jehla (L´Aiguille), který zase inspiroval spisovatele Maurice Leblanca. Umístil do něj skrýš legendárního lupiče Arsena Lupina. Maurici Leblancovi je zasvěceno malé muzeum, které naleznete blízko centra městečka na ulici Guy de Maupassanta, cestou k parkovišti. Ulicí, kterou proudí turisté kolem starých dřevěných hrázděných hotelů a rekonstruované dřevěné tržnice plné suvenýrových krámků se dostaneme k betonové promenádě, od níž se k mořským vlnám svažuje oblázková pláž. Vody průlivu La Manche neúnavně omílají pazourkové oblázky, které vypadly z tmavých sedimentárních vrstev křídových útesů vytrvale ukrajovaných mořskými vlnami. Na levé straně promenády lze po schodech a cestičkách vystoupat nad Falaise d´Aval a zblízka obdivovat útes l´Aiguille a podél pobřeží pokračovat až ke vzdálenému útesu s otvorem zvanému Manneporte, dohlédnout k majáku a v dálce uvidět i přístavní molo Cap d´Antifer, kde je přístaviště ropných tankerů nedaleko přístavu Le Havre. Můžete obdivovat kolem vás kroužící a pokřikující racky a kormorány i větší buřňáky, kteří sedí na svých hnízdech nebo loudí nějaké přilepšení od turistů. Zahlédnete i králíky na přilehlém golfovém hřišti, kteří připravují hráčům neplánované jamky.
Na opačné straně promenády se zvedá útes Falaise d´Amont, schodiště za hotelem vás přivede k votivní kapli Notre Dame de la Garde, za níž je vidět bílá šikmá jehla památníku letců Charlese Nungessera a Françoise Coliho, kteří se v roce 1927 v letadle Oiseau Blanc pokusili přeletět z Paříže do New Yorku. Památník připomínající místo, kde bylo letadlo naposledy spatřeno, má symbolický tvar letadla doplněný zdaleka viditelnou jehlou. V blízkosti se nachází i malé muzeum, v němž je let podrobně dokumentován. Tři týdny po tomto neúspěšném pokusu přeletěl oceán s velkou slávou Charles Lindberg.
Guy de Maupassant bydlel od roku 1863 se svou matkou a bratrem ve vile Les Verguies v blízkosti místního zajímavého románského kostela. Do Étretat se Maupassant vrátil a žil zde v letech 1883 – 89 ve vile La Guillette, kterou si nechal postavit v ulici, která dnes nese jeho jméno. Vila je v současnosti skryta za stromy v hloubi zahrady, sloupy vrat jsou ozdobeny dvěma zelenými porcelánovými slony. Skladatel Jacques Offenbach si nechal při silnici z Fécamp postavit rozměrnou vilu Orphée, skládal zde své operety a v hale je s pěvci také nacvičoval. U téže silnice si zajisté povšimnete zámečku Château des Aygues, kde vám u vjezdu tabulka připomíná pobyty španělských královen Marie Christiny a Isabelly II. Návštěvy španělské královny zvěčnil také Guy de Maupassant v povídce „La Belle Ernestine“ věnované populární rázovité hostinské z blízkého Saint Jouin. V městečku Étretat také řadu let žil francouzský prezident René Coty.
Ke všem pamětihodnostem městečka Étretat se již po deset let řadí i kozí farma Le Valaine. Najdete ji snadno při výjezdu z města směrem k přístavu Le Havre, po pravé straně za hotelem Golf. Úvozová cesta stoupá mezi hospodářskými staveními a končí v polích s výhledem na maják nad útesy. U konce cesty naleznete hospodářství Bernarda a Agnès Dherbecourtových. Jejich usedlost Manoir de Cateuil patří k nejstarším typickým usedlostem v kraji. Vévodí dvacetihektarovému pozemku s hospodářskými budovami, sadem, poli a pastvinami, na nichž je provozován ekologický chov stáda 60 černých koz. V budově u vjezdu na pozemek se nachází malá výrobní linka kozích sýrů a prodejna, kde si sýry v různém stupni zralosti můžete zakoupit. Prodávají zde také výborné zmrzliny s osmi různými příchutěmi a čokoládové bonbony, při jejichž výrobě se používá kozího mléka. Největším zážitkem z návštěvy je však exkurze po farmě s výkladem Bernarda Dherbecourta, který své povídání o historii usedlosti, o chovu koz a výrobě sýra prokládá s francouzským šarmem vtipnými i lechtivými poznámkami pro pobavení publika. Seznámí vás podrobně s ročním cyklem chovu koz plemene Alpine Chamoisée, které během jarní a letní sezony dávají osm až třináct litrů mléka denně, předvede vám i majestátního kozla. Dozvíte se, jak funguje integrované ekologické hospodářství, kde už se již po třicet let nepoužívají syntetická hnojiva. Přitom se vám nabízí krásný výhled na pláž Ětretat s Falaise d´Amont a votivním kostelíkem v pozadí. Na konci exkurze uvidíte v přilehlé budově za okny jednotlivé fáze výroby sýra a ochutnáte vzorek čerstvého kozího sýra a kapkou suchého bílého vína.
Návštěvu kozí farmy lze doporučit skupinám i jednotlivcům, Bernard podá svůj výklad ve francouzštině, ale také německy nebo anglicky. Podrobnosti návštěvy lze nalézt na internetové stránce: http://www.levalaine.com/home.htm
Autor článku: DOC.Miloš Rotter