Jihoštýrská vinná trasa

Oblíbené rčení ve Štýrsku praví, že „štýrská krev není žádná malinovka“. Na Jihoštýrské vinné trase ("Südsteierische Weinstraße") se lze přesvědčit o tom, že v této oblasti se všechno točí jen kolem vína.
Přibližně 25 kilometrů dlouhá cesta mezi Ehrenhausenem a Leutschachem vede největším vinařským regionem ve Štýrsku, ve kterém se pěstují nejlepší zdejší odrůdy bílého vína: např. vlašský ryzlink, sauvignon blanc a muškát, ale také chardonnay, kterému se ve Štýrsku říká Morillon.
Zdejší vinná trasa představuje skutečně úzkou venkovskou silnici, kolem níž leží idylické vinařské obce jako Ratsch, Glanz, Langegg, Schlossberg nebo Eichberg-Trautenburg. Silnice probíhá zčásti podél slovinské hranice a cestou nás čeká překvapivé zjištění, že státní hranice mezi oběma zeměmi vede přímo prostředkem silnice. To znamená, že je tu nejen zakázáno předjíždět, ale rozhodně se na této klikaté úzké silnici nedoporučuje příliš rychlé tempo. Člověk by tu měl spíše zvolnit, občas se zastavit tam, kde se mu zalíbí výhled do kraje, nebo ho zvláště zláká některý z vinařských statků. Hosty tu obslouží skutečně všude – a zdejší víno splňuje ty nejvyšší nároky na kvalitu. Jihoštýrští vinaři si za svá ušlechtilá bílá vína přivážejí pravidelně ceny a medaile z různých soutěží.
Zkrátka tu nepřijdou ani sýrové speciality, selské moučníky nebo štýrská domácí strava, stejně jako regionální marmelády, ovocné pálenky a samozřejmě také proslulý zdejší olej z dýňových semen, kterému se ve Štýrsku také s oblibou říká „zelené zlato“.
Ten pravý glanc dodává jihotyrolské pahorkatině obec Glanz. Lehká pěší túra – takzvaná Glanzer Hoftour (tj. túra po statcích v Glanzu) – je vhodnou příležitostí, jak pěšky objevovat pochoutky lokálních výrobců. Zvláště půvabná je také ulička glanzských vinných sklípků, která se vine mezi vinicemi. Na každém kroku tu narazíte na „klapotec“, větrné kolo, jehož úkolem je odhánět od vinných hroznů neodbytné ptáky. A kdo vystoupí na Eorykogel, nedočká se jen nádherného rozhledu do okolí, nýbrž spatří na vlastní oči největší vinný hrozen na světě. Obří vinný hrozen, který ze skla vyrobil Willibald Trojan, se dočkal dokonce zápisu do Guinnessovy knihy rekordů. 
Vinná trasa není žádná přímočará rovná cesta, což není ani zdaleka vina přílišné konzumace vína ze strany návštěvníků. Trasa přímo od počátku počítá s několika odbočkami. Neměli byste minout zvláště odbočku do vsi Gamlitz, která si hrdě říká „největší vinařská obec ve Štýrsku“. Přibližně 300 hektarů místních vinic tvoří asi deset procent celkové plochy, na které se ve Štýrsku pěstuje vinná réva. Kdo sem nepřijíždí jen za ochutnávkou vyznamenaných vín, ale chce se také více dovědět o zdejším pěstování vína a jeho historii, může svou žízeň po vědění uhasit na zámku Obergamlitz v Muzeu pěstování vína ve Štýrsku ("Museum für steirische Weinkultur"). www.suedsteirischeweinstrasse.at   

Nabídku zájezdů cestovní kanceláře GEOPS do Rakouska najdete na www.rakousko.geops.cz.  

Související zájezdy

Související destinace

Musíte potvrdit souhlas se zpracováním informací.

Upozornění

Pro pokračovní je třeba souhlasit se zpracováním osobních údajů

Zkontrolujte formát e-mailu

Upozornění

Zkontrolujte formát E-mailu