Jerez de la Frontéra a sherry

Jerez de la Frontéra, starobylé město severně od Cádizu (160 000 obyv.), doložené už v předřímském období. Je proslavené produkcí sherry a též dvěma osudově významnými bitvami, které se v jeho blízkosti odehrály: r. 711 zde byl poražen vizigótský král Roderich a Arabům se tak otevřela cesta do Hispánie (jiná lokalizace událost klade do blízkosti Vejer de la Frontera), r. 1340 zde naopak proběhla jedna z rozhodujících vítězných bitev reconquisty. I když jsou největší atrakcí města četné „bodegas“ (vinné sklepy), za pozornost stojí také gotický chrám Santo Domingo (13. stol.) s renesančními a barokními doplňky, gotický kostel San Marcos, dějiště každoročních slavností vinobraní, a četné paláce; v jednom z nich sídlí archeologické muzeum.
Jerez de la Frontera proslavila rovněž Španělská jezdecká škola, která pořádá působivé přehlídky jezdeckého umění. Město patří i k centrům ohnivého tance flamenco.
Název místních silných vín – jerez – zkomolili Angličané na sherry, a tato podoba se stala jeho mezinárodním označením. Angličané se na výrobě sherry podíleli značnou měrou – v 16. století vznikla v Jerez kolonie anglických katolických vystěhovalců, kteří se začali zabývat především obchodem s tímto nápojem. (Jejich potomci zde žijí dodnes, s oblibou nosí tvídové obleky a hrají pólo.) Nápoj ostatně rychle zdomácněl i v Anglii - udává se, že od té doby, co sir Francis Drake roku 1587 přepadl Cádiz a ukořistil lodě s ohromným nákladem vína - a dneska si sherry spojujeme hlavně s Angličany, jak je popíjejí v dobré společnosti anebo večer u krbu.  
Réva se pěstuje na svazích křídové pahorkatiny mezi Jerez de la Frontera, Sanlúcar a El Puerto de Santa María. Vyrábí se několik druhů sherry. Z hroznů odrůdy Palomino se lisuje sušší sherry o menším obsahu alkoholu (např. manzanilla), které se dobře hodí k oblíbeným chuťovkám tapas. Z odrůdy Pedro Ximenez vznikají sladší a těžší druhy, u nichž se obsah alkoholu navyšuje dolihováním – přidáním čistého hroznového lihu (lehčí finos obsahují pak asi 15,5% alkoholu, oloroso 18%. K nejznámějším výrobcům kvalitního sherry patří Gonzáles Byass, Pedro Domecq a Osborne.
Vinné nápoje podobného typu jako sherry se vyrábějí rovněž v okolí města Montilla – známé amontillado, a ve vinařské oblasti kolem Malagy.

Máte zájem o poznávací zájezdy do Andalusie? Nabídku cestovní kanceláře GEOPS najdete na www.spanelsko.geops.cz.  

Související destinace

Musíte potvrdit souhlas se zpracováním informací.

Upozornění

Pro pokračovní je třeba souhlasit se zpracováním osobních údajů

Zkontrolujte formát e-mailu

Upozornění

Zkontrolujte formát E-mailu