Holandsko, zajímavosti pro turisty

Amsterdam ve dne

 Hlavní město Holandska Amsterdam je bezpochyby jedním z nejkouzelnějších měst na světě. Otevřené a kosmopolitní, kde neplatí téměř žádná tabu, stále plné turistů, kteří si užívají zdejší báječnou svobodnou atmosféru. Amsterdam má vše, co si návštěvník moderního velkoměsta může přát. Od mezinárodních módních butiků, přes umění a starožitnosti. Leidsestraat, Kalverstraat a Nieuwendjik jsou známé nákupní ulice Amsterdamu. Bezcílné potulování se mezi Hlavním nádražím a Vondelparkem je pak samo o sobě zábavou. Kontrastem ke shonu hlavních tříd jsou tichá, romantická zákoutí čtvrti Jordaan, kanály lemované měšťanskými domy nebo oku lahodící barevná krása květinových trhů. Krásné fasády domů, prodavači tulipánů, pouliční hudebníci a davy lidí – to je jedním slovem Amsterdam.

Muzeum zářivých pláten – Muzeum Vincenta van Gogha

V amsterdamské muzejní čtvrti objevíte i moderní budovu s prostým nápisem Vincent van Gogh (1853–1890). Uvnitř se nachází jedinečná sbírka zahrnující více než dvě stě obrazů, pět set kreseb, dále grafické listy, dopisy a další památky na tohoto moderního malíře holandského původu, který náležel k významným představitelům postimpresionismu.

Keukenhof

Keukenhof je největší květinový park Holandska. Každý rok na jaře sem zavítá téměř milion návštěvníků z celého světa, kde mohou obdivovat desetitisíce jarních květin pěstovaných v přirozeném prostředí rozlehlého parku s listnatými stromy, protkaném nepostradatelnými kanály, rybníky a vodopády. Jarní Keukenhof je symfonií rostlin a barev, ukázkou dokonalého soužití tulipánů, narcisů, hyacintů, ladoněk, řebčíků, modřenců a celé řady dalších rostlinných druhů vysázených v promyšlených kompozicích a v jakoby nahodilé, přesto však přesně naplánované souhře se systémem cest, vodních prvků a majestátných stromů, které se v této době právě probouzejí k životu a svými jemnými lístky vytvářejí milionům pestrých květů ideální pozadí.

Zaanse Schans

Obydlený skanzen, který vznikl po roce 1945 zrestaurováním zaanské vesnice z dob minulých. Byly sem přemístěny stavby z okolí, jenž musely být z nějakého důvodu strženy, ale pro svou historickou hodnotu byly zachovány. Je typický severoholandskými zelenobílými dřevěnými domky, najdou se zde však i mlýny na lisování oleje, tření barev či mlýn pila a mlýn na hořčičné semínko.

Volendam

Volendam je bývalá rybářská vesnička na břehu IJsselmeeru se starobylou atmosférou, malými rybářskými příbytky v úzkých uličkách a obyvateli, kteří dosud s oblibou nosí dobové kroje. Na hrázi se můžete pokochat pohledem na kotvící lodě a pochutnat si na některé z místních rybích specialit či malých pohankových lívanečkách "poffertjes". Ve Volendamu zažijete pravou holandskou pohodu.

Haag – malá, elegantní metropole

Půvab Haagu a výstavnost spočívá v mimořádné koncentraci rozlehlých paláců, ojedinělých muzejních expozicích, nenásilné kombinaci staré i nejmodernější architektury a zejména množství zeleně a parků, činících z Haagu nejzelenější město Holandska (a to v této zemi už něco opravdu znamená…). Kromě královské rodiny, vlády a obou komor parlamentu se tu zcela logicky soustředila také kompletní diplomatická obec, správní orgány, ale i významné banky, obchodní organizace a firmy. A tak není divu, že městu se často přezdívá „druhé hlavní město Holandska“. V Haagu je možno spatřit Holandsko v miniatuře – Madurodam. Přední objekty celé země, zmenšené v měřítku 1:25 a doplněné o mobilní modely dálnic, přístavu, letiště a železničního okruhu fascinují každoročně statisíce návštěvníků. Platí toještě více ve večerních hodinách, kdy prostor ozařují desetitisíce miniaturních světel. Nemenšímu zájmu hostů se těší i zábavní park Duinrell, Svět pod vodou v přilehlých mořských lázních Scheveningen, či Omniversum – obrovské planetárium s trojrozměrným diváckým efektem.Je zde také množství muzeí, které rozhodně stojí za pozornost. Vyznačují se jak mimořádnou hodnotou, tak i rozmanitostí. Mauritshuis platí za druhou nejhodnotnější obrazovou kolekci v zemi.

Město Delft

Město Delft nabízí romantické procházky mezi tradičními domky s vysokými štíty, které jsou rozesety kolem vodních kanálů. Hlavním náměstí má renesační radnicí a tzv. Nový kostel, kde jsou hrobky holandské královské rodiny a je zde i náhrobek Viléma I. Oranžského, který byl v Delftu v roce 1584 zavražděn. Za radnicí najdeme uličku Koornmarkt, kde jsou v nejčistější podobě zachovány barokní obydlí, které evokují motivy z obrazů starých holandských mistrů. Nejslavnější památkou je městský dům Gemeenlandshuis van Delfland, který sloužil jako sídlo těch, kteří se starali v Delftu o hráze. V 17. století město proslulo jako sídlo významné malířské školy, k níž patřil Carel Fabritius, Pieter de Hooch a Jan Vermeer – za jeho nejslavnějším dílem Pohledem na Delft však musí zájemce zajet do muzea v nedalekém Haagu. Město je slavné i díky fajáns, což je keramika z pálené hlíny, opatřená nezaměnitelnou modrobílou polevou. Dodnes lze její ukázky koupit v mnoha obchodech.

Aalsmeer

Být v Holandsku a nenavštívit největší květinovou burzu na světě? To je prostě nemožné. Nachází se v Aalsmeeru. Historie květinové aukce v Aalsmeeru se sice datuje již na začátek minulého století, kdy se spojili místní pěstitelé květin, avšak dnešní aukční budova byla postavena v roce 1972 a dle Guinnessovy knihy rekordů je svojí rozlohou (800 x 600 metrů, tedy 55 fotbalových hřišť) nejrozsáhlejším komerčním objektem na světě. Denně se zde prodá 13 milionů řezaných a více než 1 milion hrnkových květin, za rok je to dvanáct miliard řezaných květin a přes pět set milionů rostlin.Každý den zde proběhne kolem padesáti tisíc transakcí. Za svůj úspěch vděčí burza hodinám. Tento způsob prodeje, známý jako „holandská aukce“, vypadá tak, že dražba začíná na nejvyšší částce, která se postupně snižuje. Nenechte se ale mýlit, zkušení obchodníci se rozhodují ve vteřinách. A jak burza probíhá? O tom se můžete přesvědčit na vlastní oči, neboť každý den od půl osmé do půl dvanácté je místo přístupné i turistům. Po zaplacení vstupného vystoupáte po schodech na ochoz, který se nachází ve výšce asi čtyř metrů nad podlahou haly, a po němž se prochází jejími prostorami. Pod vámi bude plno vozíčků s různými kvetoucími květinami, ale i palmami, tújemi, fíkusy a jinými rostlinami.

Coster Diamonds

Brusírna diamantů nabízí bezplatnou prohlídku dílen, ve kterých se surové kameny přeměňují na nádherné brilianty. V závěru možnost prohlídky diamantových šperků, které lze případně i zakoupit.

ze stránek holandsko.cz

Máte zájem o zájezdy do Holandska? Nabídku cestovní kanceláře GEOPS najdete na www.geops.cz/zajezdy/holandsko/. 

Související destinace

Holandsko

Holandsko

Holandsko, to je pro turisty především země grachtů a polderů, tulipánů a větrných mlýnů. K hlavním atrakcím patří nepochybně hlavní město Amsterdam s řadou pěkných kupeckým domů, brusírnami diamantů, významnými muzei umění, barevným květinovým trhem, unikátním dvorem bekyní a jedinečnou atmosférou. Dále je tu řada dalších přístavů, malebných a starobylých i moderních jako velkoměsto Rotterdam, města spjatá s tvorbou slavných malířů a významná muzea umění, a také místa proslulá výrobou výborných sýrů (gouda, eidam, leerdamer) a se sýrovými trhy. A samozřejmě zahrady i celá pole tulipánů a dalších cibulovin, které se na jaře rozsvítí všemi barvami.

Musíte potvrdit souhlas se zpracováním informací.

Upozornění

Pro pokračovní je třeba souhlasit se zpracováním osobních údajů

Zkontrolujte formát e-mailu

Upozornění

Zkontrolujte formát E-mailu