Holandsko a krása Severního moře

Holandské severomořské pobřeží má asi 280 kilometrů. Na své si tu přijdou milovníci vodních sportů, ornitologové i ti, kdo dávají přednost poklidným toulkám podél příboje. Stačí si jen vybrat cíl podle toho, co si od cesty k moři slibujete. Pokud se chcete podívat do některého z lázeňských středisek, zamiřte například do Noordwijku, Scheveningenu, Katwijku nebo Zandwoortu. Kromě širokých pláží a dlouhých pásů dun tu najdete spoustu restaurací, hotelů a penzionů. Obzvlášť oblíbené jsou plážové pavilony s verandami, na kterých se můžete usadit v závětří, vystavit obličej slunci, popíjet kávu a pozorovat zpěněné vlny. Krása Severního moře opravdu bere dech.

Za čistou přírodou
Pokud vás láká neporušená příroda, jeďte na sever. Mezi městy Den Helder a Wijk aan Zee najdete převážně borové lesy, duny, poldery, pláže a jezírka. Zastavte se v přímořském městečku Bergen an Zee, kde objevíte mnoho uměleckých obchůdků a galerií. Počátkem 20. století se sem začali stěhovat nizozemští výtvarní umělci, kteří se při tvorbě rádi inspirovali krásou Severního moře. Letovisko přitahuje milovníky umění dodnes. Pás dun mezi Bergenem a Severním mořem patří k nejkrásnějším přírodním scenériím v Holandsku. Přírodní rezervace je protkaná sítí stezek pro pěší i cyklisty, které vás provedou borovými lesíky, mezi dunami a kolem sladkovodních jezírek. Celá oblast je přísně chráněná.

Pět nádherných ostrovů
Pět Západofríských ostrovů lemuje pobřeží Holandska jako protáhlé korálky, navlečené na šňůrce. Ze severu na ně útočí divoké Severní moře, z jihu jsou omývány mělkým a klidným Waddenským mořem. Všech pět ostrovů má jedno společné: dlouhé písečné pláže. Jinak je ale každý z nich jiný. Texel je největší, nejhustěji obydlený a přitahuje milovníky rušného plážového života. Vlieland leží nejdál od pevniny a je oázou klidu. Terschelling má rušný přístav pro jachty a jezdí sem převážně mladí lidé. Na Amelandu vás nadchnou starobylé vesnice, stáda pasoucích se koní a venkovská atmosféra. Schiermonnikoog láká milovníky neporušené přírody – je totiž celý národním parkem.

převzato ze stránek holandsko.cz

Máte zájem o zájezdy do Holandska? Nabídku cestovní kanceláře GEOPS najdete na www.geops.cz/zajezdy/holandsko/.  

Související destinace

Holandsko

Holandsko

Holandsko, to je pro turisty především země grachtů a polderů, tulipánů a větrných mlýnů. K hlavním atrakcím patří nepochybně hlavní město Amsterdam s řadou pěkných kupeckým domů, brusírnami diamantů, významnými muzei umění, barevným květinovým trhem, unikátním dvorem bekyní a jedinečnou atmosférou. Dále je tu řada dalších přístavů, malebných a starobylých i moderních jako velkoměsto Rotterdam, města spjatá s tvorbou slavných malířů a významná muzea umění, a také místa proslulá výrobou výborných sýrů (gouda, eidam, leerdamer) a se sýrovými trhy. A samozřejmě zahrady i celá pole tulipánů a dalších cibulovin, které se na jaře rozsvítí všemi barvami.

Musíte potvrdit souhlas se zpracováním informací.

Upozornění

Pro pokračovní je třeba souhlasit se zpracováním osobních údajů

Zkontrolujte formát e-mailu

Upozornění

Zkontrolujte formát E-mailu