Holandské sýry

Holandské sýry a statistika

Roční produkce sýrů v Holandsku číní kolem 650 miliónů kg a více než ¾ se vyvážejí. Doložená tradice výroby sýrů na území dnešního Holandska sahá až do časů Karla Velikého a nejstarší doklad o vývozu sýrů je z roku 1184.

Sýrový trh (kaasmarkt) smělo jako první město v Holandsku pořádat město Haarlemm v roce 1266. Ale v dnešní době patří k nejnavštěvovanějším sýrovým trhům ten v Alkmaaru konající se každý pátek od dubna do začátku září. O prázdninách můžete narazit na sýrové trhy v Edamu a jednou v roce vždy na konci školních prázdnin se konají sýrové trhy ve Woerdenu.

Holandsku se také říká země sýrových hlav, což má 2 vysvětlení. První z nich souvisí s tvarem bochníků holandských sýrů, které při troše fantazie mohou někomu připomínat hlavy. Druhé vysvětlení pochází ze středověku: Když severoholandští sedláci museli táhnout do boje, používali údajně místo příleb k ochraně svých hlav dřevěné soudky, které sloužily k lisování sýrů. A nepřítel tak viděl, jak se k němu blíží sýrové hlavy.

Zmíním se o 4 nejběžnějších holandských sýrech, se kterými se v Holandsku setkáte. Prvním z nich je sýr Gouda, který se vyrábí jako široká sýrová kola o hmotnosti 4 -20kg a je pojmenovaný podle 70tis. města v provincii Zuid Holland. Název gouda není ochranná známka a tak se gouda v podstatě může vyrábět po celém světě, ale samozřejmě originál je originál.

Leerdammer a maasdammer jsou sýry pojmenované podle obcí Leerdam a Maasdam ve stejné provincii. Jejich historie překvapivě není dlouhá. Leerdammer je na trhu od roku 1977 a maasdammer o několik let méně, ale jejich obliba je veliká. Chuťově připomínají švýcarský ementál. Maasdammer zraje rychleji než ostatní sýry a tvoří se v něm velké bubliny, takže připomíná ementál i vzhledově.

Edam, u nás známý jako Eidam, pochází z provincie Noord-Holland. Vzhledem k tomu, že také není chráněn ochrannou známkou, vyrábí se běžně u nás, ale samozřejmě ta naše verze se od té holandské liší. Eidam je také u nás připravován nejčastějí v podobě smažáku s tatarkou, což se někdy objevuje jako typické české jídlo. Ale zpátky k holandskému edamu. Ten se vyrábí jako červená nebo žlutá cihla, ale může mít podobu i 1,7kg koule.

Kromě těchto základních sýrů existují v Holandsku i sýry ochucené s bylinkami, kmínem a jinými bylinkami. Zatím jsem mluvila o holandských sýrech z kravského mléka, které tvoří většinu produkce, ale můžete narazit i na holandské sýry z kozího a vyjímečně i z ovčího mléka, ale bývá to většinou označené obrázkem. Většina holandských sýrů se vyrábí ve velkovýrobě v mlékárnách z pasterizovaného mléka s konstantním obsahem tuku, ale existuje několik stovek farem, kde se stále sýr vyrábí ručně z nepasterizovaného mléka a s různou tučností. Sýry z farem jsou tak mnohem voňavější.

Jako suvenýry se v dnešní době prodávají malé bochníčky sýrů obalené v parafínu (připomíná vosk), kde každá barva znamená jiný druh sýra nebo jeho příchutě. Můžete si tak koupit i zvýhodněné balíčky 3 nebo 5 malých různých sýrů. A takhle zabalené sýry naprosto bezpečně dovezete domů, aniž byste se museli strachovat, že se vám sýr po cestě zkazí.

Říká se, že takhle balené sýry si námořníci vozili na zámořské plavby, protože dlouho vydržely, a zlí jazykové tvrdí, že když jim došla munice do děl, cpali do nich tyto sýry a stříleli je po nepřátelích.

Holandský sýr je nejlepší gurmánský suvenýr z poznávacího zájezdu CK GEOPS hned za belgickým pralinkami. A pokud byste měli možnost si koupit holandské sýry z farmy, i kdyby byly jen krájené, rozhodně to stojí za to. Zážitkem je i účast na tradiční burze sýrů v Alkmaaru.

Autor článku: Ing. Alena Frčková, průvodce CK GEOPS nejen na gurmánské zájezdy

Máte zájem o zájezdy do Holandska? Nabídku cestovní kanceláře GEOPS najdete na www.geops.cz/zajezdy/holandsko/.  

Související destinace

Holandsko

Holandsko

Holandsko, to je pro turisty především země grachtů a polderů, tulipánů a větrných mlýnů. K hlavním atrakcím patří nepochybně hlavní město Amsterdam s řadou pěkných kupeckým domů, brusírnami diamantů, významnými muzei umění, barevným květinovým trhem, unikátním dvorem bekyní a jedinečnou atmosférou. Dále je tu řada dalších přístavů, malebných a starobylých i moderních jako velkoměsto Rotterdam, města spjatá s tvorbou slavných malířů a významná muzea umění, a také místa proslulá výrobou výborných sýrů (gouda, eidam, leerdamer) a se sýrovými trhy. A samozřejmě zahrady i celá pole tulipánů a dalších cibulovin, které se na jaře rozsvítí všemi barvami.

Musíte potvrdit souhlas se zpracováním informací.

Upozornění

Pro pokračovní je třeba souhlasit se zpracováním osobních údajů

Zkontrolujte formát e-mailu

Upozornění

Zkontrolujte formát E-mailu