Helsinky, památky a významné osobnosti

Alvar Aalto (1898-1976) byl nejslavnější finský architekt, designér nábytku, textilu a skla. Typické v jeho návrzích bylo harmonické souznění člověka s přírodou a okolním prostorem. Jeho stavby se vyznačují velkými skleněnými plochami a jeho nejoblíbenějšími materiály byly kromě dřeva i kámen a měď. Jeho neslavnější stavbou v Helsinkách je kongresové centrum Finlandia na břehu jezera. Alvar Aalto je i autorem kultovní vázy Savoy, kterou navrhl pro světovou výstavu v Paříži v roce 1937. Dnes ji má doma v nějaké podobě snad každý Fin.
Kauppatori je tradiční rybí tržnice a trh ve starém přístavu. Historická krytá tržnice skrývá velké množství stánků s lososim a sobím masem na všechny možné způsoby, ale najdete zde i kaviár a další delikatesy z ryb a plodů moře a z medvědího masa. Najdete tu i malá bistra a kavárny, kde se dají místní dobroty hned ochutnat.
Havis Amanda je půvabná socha mořské víly s fontánou, také známá jako socha létající ryba. Je dnes jedním ze symbolů Helsinek, i když původně místní obyvatele trochu pobuřovala svojí nahotou. Navrhl ji v roce 1908 jeden z nejoblíbenějších finských architektů Ville Vallgren.
Temppeliaukio je unikátní skalní chrám zapuštěný do žulového masivu. Jeho stavba začalo již v roce 1939, ale byla zastavena kvůli 2. světové válce, znovu se pokračovalo až v 60. letech. Tento skalní chrám je vyhledávaným místem na koncery díky úžasné akustice, moderním varhanám s 3001 píšťalami a slouží i jako narhávací studio. Za slunečného dne tento kostel září barevností, pod zataženou oblohou nabývá monumentálnosti.
Sibelius (1865 -1957) byl nejznámější finský hudební skladatel, autor mnohých klavírních a houslových skladeb a symfonií. Sibelius měl blízký vztah k přírodě a údajně složil klavírní skladbu pro každý druh stromu. Byl už za svého života světově uznávaným skladatelem, např. ke svým narozeninám obdržel osobně od Winstona Churchilla jeho oblíbené doutníky. V roce 1967 na jeho počest navrhla finská umělkyně Eila Hiltunenová Sibeliův monument připomínající varhany doplněné jeho plastikou. Vše je krásně zasazené do parku u jezera tak, že zapadající sluníčko zvláštně zabarvuje píšťaly varhan.

Související zájezdy

Související destinace

Musíte potvrdit souhlas se zpracováním informací.

Upozornění

Pro pokračovní je třeba souhlasit se zpracováním osobních údajů

Zkontrolujte formát e-mailu

Upozornění

Zkontrolujte formát E-mailu