Hamburg a Lübeck

Hamburk (Hamburg) není a nikdy nebyl typickým německým městem. Má svou vlastní svébytnou atmosféru, svůj styl života i náladu. Téměř dvoumilionové město s jedním z největších světových přístavů (3.největší v Evropě) bylo už od roku 1282 členem Hanzy – spolku německých obchodních měst zabývajících se obchodem v Severním a Baltském moři. Vládnul a vládne zde obchod a vždycky tu byly peníze. Od roku 1510 byl svobodným městem a žil si svůj vlastní život, dost odlišný od měst kontinentálního Německa. Pro nás suchozemce, je asi největším lákadlem právě přístav. Na ploše 7.400 ha je k vidění opravdu mnoho zajímavého. Nejlepší je projet si celý přístav vyhlídkovou lodí, která vás zaveze třeba ke kontejnerovému přístavu, kde les jeřábů vykládá či nakládá stovky kontejnerů, uvidíte obří námořní kolosy, mola, vychutnáte si atmosféru, pro nás suchozemce tak exotickou.  Pak můžete navštívit třeba školní plachetnici, bývalou sovětskou vojenskou ponorku, uvidět typický missisipský kolesový parník a mnohé jiné zajímavosti. A pro ty co nejsou líní vstát brzo ráno je tu rybí trh s rybami a mořskými tvory všech druhů, typickou vůní a mnohými pochoutkami pro mlsné jazýčky.

Hamburk se pyšní moderní architekturou zápisem v UNESCO jako Hamburské námořní světové dědictví. Část města je zapsaná na seznam UNESCO. Jde o tzv. Speicherstadt, oblast historických skladů, z jejichž cihlových budov nad kanály dýchá dodnes příchuť velkých obchodů. A pak Kontorhausviertel, zóna kancelářských budov z let 1886 až 1938 s velmi působivou a nezvyklou architekturou. K vidění jsou zde i mnohé kostely, většinou rekonstruované po velkém spojeneckém bombardování za 2.světové války – barokní sv.Michal, gotická sv.Kateřina či Mikuláš a další. Z moderní architektury je nejhezčí budova Elbphilharmonie, 110 m vysoká budova futuristických tvarů, odkud je nádherný výhled na město.

Pro milovníky umění je nutné vzpomenout proslulou galerii Kunsthale s klenoty malířství a sochařství od středověku po současnost. Z trochu jiného soudku je čtvrť Sankt Pauli s uličkami červených luceren. A pak je tu něco, co potěší srdce i oko milovníka vláčků od pěti do devadesáti let. Svět miniatur Wunderland s 15.715 m kolejí, 1.300 vláčky a neuvěřitelným množstvím modelových figurek (přes 400.000). Tady se dá strávit čas koukáním a oči stále nalézají něco nového. Fantazie!

Jako milovníci vlaků jistě využijete bohatou síť vlakového spojení regionálními vlaky do okolních hanzovních měst. Snad nejkrásnější je Lübeck, další město pod ochranou UNESCO, hanzovní město Šlesvicka. Lübeck, ve středověku nejvýznamnější město Baltu, se pyšní především cihlovými domy a zachovalým historickým centrem. Thomas Mann město nazval „svébytné hnízdo“. Čeká vás Holštýnská brána, nejkrásnější cihlová radnice v Německu, Marienkirche, překrásná ukázka cihlové gotiky ze 12. -13. století, pověstná Mengstrasse a Burgtor, měšťanské domy z 15. - 18. století a velký zážitek - ochutnávka místní speciality - mandlového marcipánu Niederregger.

Co je pravým zážitkem? Milovníci slavností a jedinečných zážitků si mohou vybrat termín zájezd CK GEOPS v květnu a zažijete Hamburk „krásku severu“ při největší slavnosti moře Haffengeburtstag  nebo v prosinci v době námořního adventu a nebo kdykoli časně ráno při rybím trhu .  Tak vzhůru do Hamburku za jedinečnými zážitky.

RNDr. Jaroslav Mojžíš

Související destinace

Německo

Německo

Sousední Německo je veliká a velmi rozmanitá země. Bavorsko a Bavorské Alpy, Sasko, Meklenbursko a pobřeží Baltu, Lüneburská vřesoviště, Porýní, Schwarzwald či středohoří Harz, hlavní město Berlín a zámky v Postupimi - každý z těchto koutů je jiný a všechny mají co nabídnout. Do Německa můžete vyrazit na víkend, na jednodenní výlet za památkami či nákupy kousek za hranice, i na delší poznávací a turistickou dovolenou. Přitažlivé jsou zájezdy do termálních lázní a také adventní víkendy s návštěvami malebných vánočních trhů v Norimberku, Pasově, Drážďanech, Rothenburku i Bamberku.

Musíte potvrdit souhlas se zpracováním informací.

Upozornění

Pro pokračovní je třeba souhlasit se zpracováním osobních údajů

Zkontrolujte formát e-mailu

Upozornění

Zkontrolujte formát E-mailu