Galerie Albertina

Albertina je jedna z nejnavštěvovanějších galerií Rakouska. Využívá budovu největšího habsburského obytného paláce na jižním cípu Hofburgu. Sbírka založená v roce 1776 vévodou Albertem Sasko-Těšínským, jedním ze zeťů císařovny Marie Terezie, zahrnuje více než milion tištěných grafik a 60.000 kreseb.
Přepychové komnaty habsburského obytného paláce obývala kdysi nejmilejší dcera císařovny Marie Terezie, arcivévodkyně Marie-Christine, později její adoptivní syn arcivévoda Karel, vítěz nad Napoleonem v bitvě u Aspern. Jasně žluté, zelené a tyrkysové přepychové komnaty vybavené zčásti originálním nábytkem uvedou návštěvníky zpět do doby jejich obyvatelů. Za podívanou stojí jak celkové pozlacení řezeb se speciální slitinou „Albertinské zlato" tak i umělecké parketové podlahy s intarziemi s motivy růží a intarziemi z ebenu.
Galerie vlastní jednu z největších a nejcenějších grafických sbírek na světě. Pyšní se díly jako Dürer – Mladý zajíc, Klimt – Studie ženského těla…. Nová sbírka Albertiny představuje mistrovská díla moderny a zahrnuje celou paletu od Moneta přes Picassa až po Baselitze.
Známé grafické listy, jako je Dürerův "Mladý zajíc" a "Modlící se ruce", Rubensovy dětské studie, jakož i mistrovská díla Schieleho, Cézanna, Klimta, Kokoschky, Picassa a Rauschenberga jsou představována ve výměnných výstavách.
Ve své nové výstavní sbírce prezentuje Albertina trvale nejnapínavější umělecké směry posledních 130 let: od francouzského impresionismu přes německý expresionismus k ruské avantgardě až po současnost. Návštěvníci mají možnost obdivovat Monetovo "Jezírko s lekníny", Degasovy "Tanečnice" a Renoirův "Portrét mladé dívky", stejně jako malby Beckmanna, Mackeho, Chagalla, Maleviče, Rothka, Rainera a Katze.
Kromě toho vlastní Albertina architektonickou a fotografickou sbírku (kromě jiných Helmut Newton, Lisette Model). Tato díla jsou představena ve zvláštních výstavách.

Máte zájem o zájezdy pro milovníky umění? Tady najdete nabídku cestovní kanceláře GEOPS.


Související zájezdy

Související destinace

Vídeň

Vídeň

Vídeň - rakouská metropole na Dunaji, odedávna průsečík různých vlivů a kultur. Město proslulé uměním a festivaly, město elegantních kaváren. Setkáme se tu jak s nostalgickými připomínkami staré monarchie, Marie Tereze a Františka Josefa, tak s pozoruhodnou moderní architekturou a výstavami umění od Klimta a Schieleho po současnost. Skvostná katedrála, císařské zámek Hofburg a Schönbrunn, Belvedér se zahradami, moderní Donauinsel, barevné Hundertwasserovy domy, galerie Albertina a MUMOK... A také oblíbené velikonoční a adventní trhy.

Musíte potvrdit souhlas se zpracováním informací.

Upozornění

Pro pokračovní je třeba souhlasit se zpracováním osobních údajů

Zkontrolujte formát e-mailu

Upozornění

Zkontrolujte formát E-mailu