Finský moderní design

Finové dávají přednost kvalitě před kvantitou a přeplácanost jim není vlastní v zařízení domácností ani v architektuře nebo oblečení. Finský design má evokovat krásu a panenskost finské přírody, vůni březových hájů, romantiku fjordů a jezer a podpořit dobrou náladu
Alvar Aalto (1898-1976) byl nejslavnější finský architekt, designér nábytku, textilu a skla, zakladatel slavné značky Artek. Typické v jeho návrzích bylo harmonické souznění člověka s přírodou a okolním prostorem. Jeho stavby se vyznačují velkými skleněnými plochami a jeho nejoblíbenějšími materiály byly kromě dřeva i kámen a měď. Jeho nejslavnější stavbou v Helsinkách je kongresové centrum Finlandia na břehu jezera. Je i autorem kultovní vázy Savoy, kterou navrhl pro světovou výstavu v Paříži v roce 1937. Dnes ji má doma v nějaké podobě snad každý Fin.
V oblasti módy je známá i značka Marimekko. Reklamu jim udělala i slavná Jacqueline Kennedy, manželka amerického prezidenta, která si značku Marimekko velmi oblíbila. Šaty a další výrobky této slavné značky si zahrály i v americkém seriálu Sex ve městě.
Pokud jde o design a tvar eletroniky, již dlouho udává styl i finská firma Nokia, jejichž elegantní mobilní telefony zná snad každý i u nás.

Související zájezdy

Související destinace

Finsko

Finsko

Finsko, vzdálená severská země tisíce jezer, hlubokých lesů a bílých severských nocí. K nejnavštěvovanějším místům zde patří hlavní město Helsinki, Savonlinna s krásným hradem na jezeře (zapsán na seznam UNESCO) a vesnice Nappapiri na polárním kruhu, která je různými národy považovaná za sídlo vánočního dědy. Finsko proslulo pozoruhodnou moderní architekturou a také návrhářstvím a samozřejmě hokejem..

Musíte potvrdit souhlas se zpracováním informací.

Upozornění

Pro pokračovní je třeba souhlasit se zpracováním osobních údajů

Zkontrolujte formát e-mailu

Upozornění

Zkontrolujte formát E-mailu