Festival štól v Drážďanech

Saské vánoční štoly se pekly již ve středověku; první zmínka o nich je z r. 1474 v účtech bartolomějského špitálu. Původně se pekly z jednoduchého moučného těsta zadělávaného vodou, neboť v postním čase bylo zakázáno požívat máslo a mléko. Kurfiřt Arnošt a jeho bratr vévoda Albrecht zažádali u papeže o povolení používat tyto přísady. Papež jim vyhověl tzv. máslovým listem. Pekaři museli za oplátku odvádět daň, jejíž výnos byl použit např. na stavbu katedrály ve Freibergu.
Ačkoliv je znám základní postup na výrobu této vánoční lahůdky, každá pekařská rodina si dodneška střeží svůj vlastní tajný recept. Typický tvar vánoční štoly a bílá vrstva cukru na povrchu údajně symbolizují Jezulátko zabalené do plenek. Od roku 1500 se vánoční štóly prodávaly na tzv. Striezelmarktu, který tak patří k nejstarším německým vánočním trhům. V roce 1730 pak byla pro saského kurfiřta a polského krále Augusta Silného u příležitosti velkolepé slavnosti vyrobena obří štóla o váze 1,8 tuny. Na tuto slavnost navazuje dnešní Festival štól.
Festival se koná každoročně v sobotu před druhou adventní nedělí od roku 1994, začíná obvykle o půl jedenácté. Účastní se ho před 700 000 návštěvníků z celého světa. Vrcholem slavnosti je velkolepý průvod s obří štólou o váze 3-4 tuny. Na její přípravě se podílí přes 80 pekařů a cukrářů a spotřebuje se na ni kolem 1,5 tuny mouky, 2,5 miliónů hrozinek sultánek, 455 kilo cukru, 150 kilo sladkých a 55 kilo hořkých mandlí a 44 litry jamajského rumu. Jednotlivé části se pečou podle tajných receptů v různých pekařských dílnách už od listopadu a nakonec jsou spojovány dohromady máslem a cukrem déle než 6 hodin. Od roku 1995 patří k průvodu i „Štólová dívka“ coby tvář festivalu, která je každoročně volena. 
Průvod začíná přibl. ve čtvrt na 12 na nádvoří Zwingeru, kde ho slavnostně zahajují historické postavy hraběnky z Coselu (jedné z milenek Augusta Silného) a dvorského šaška Frölicha, a oznamuje se váha štóly. Poté vychází průvod pekařů, cukrářů a lidí v historických kostýmech s obří štólou na voze a s povozy taženými koňmi. Trasa vede barokním Starým městem kolem významných budov – Semperova opera, Královský palác, katedrála, „Fürstenzug – Průvod knížat“, Frauenkirche, Coselský palác, Albertinum a Brühlská terasa – a končí na adventním trhu Striezlmarkt na náměstí Altmarkt. Zde se štóla krájí – první kousek odkrojí vždy Královský mistr pekař a Štolová dívka zvláštním stříbrným Štolovým nožem, který je delší než metr. Poté je obří laskomina rozporcovaná a rozprodávaná turistům za zvláštní „štolové tolary“, které se prodávají za 3 € na trhu, ve Zwingeru i na místech, kudy prochází průvod. Část výtěžku jde na charitativní účely. Festival je završen zábavným představením, v němž účinkují členové průvodu a významní hosté. Zatím největší štóla vážila 4,2 tuny a je zapsaná v Guinnessově knize rekordů

Nabídku adventních zájezdů cestovní kanceláře GEOPS do Drážďan i řady dalších míst najdete na této stránce

Související zájezdy

Související destinace

Musíte potvrdit souhlas se zpracováním informací.

Upozornění

Pro pokračovní je třeba souhlasit se zpracováním osobních údajů

Zkontrolujte formát e-mailu

Upozornění

Zkontrolujte formát E-mailu