Den královny

Den Královny (Koninginnedag) je státní svátek v Nizozemsku a na ostrovech Aruba, Curaçao a Sint Maarten, slaví se každoročně 30. dubna. Nizozemci tak oslavují narozeniny své královny. Pokud 30. dubna připadne na neděli, svátek se slaví již den předem. Holanďané se tradičně oblékají do oranžové, která je symbolem vládnoucího královského rodu Oranžsko - Nassavských a po celé zemi slaví formou pouličních svátků, jako průvody, lidové veselice, koncerty nebo karnevaly. Charakteristické jsou během svátku bleší trhy, při kterých je možné bez omezení prodávat nepotřebné věci a příjmy z prodeje nepodléhají zdanění.

Svátek se poprvé slavil v roce 1889 jako Princeznin den u příležitosti narozenin princezny Vilemíny dne 31. srpna. Tento den zavedla tehdejší vláda, aby upevnila národní jednotu a zároveň nahradila dožínky. Po smrti krále Viléma III. (1890) a nástupu jeho dcery Vilemíny na trůn byl tento den oficiálně přejmenován jako svátek Koninginnedag slavený 31. srpna. Teprve po korunovaci její nástupkyně Juliány (4. září 1948) byl Koninginnedag přeložen na její narozeniny 30. dubna. A stal se státním svátkem.

Nová královna Beatrix ve svém korunovačním projevu dne 30. dubna 1980 vyhlásila, že 30. duben se i nadále bude slavit jako národní svátek na počest její matky, královny Juliány, protože její vlastní narozeniny připadají na 31. ledna, kdy panuje převážně špatné počasí. Za doby královny Juliány se vytvořil zvyk, že občané jí mohli na zámku Soestdijk vzdát hold účastí v průvodu. Od roku 1981 se tyto průvody nekonají, nýbrž královna se svou rodinou navštíví během svátku vždy dvě obce v jedné provincii.

Související zájezdy

Související destinace

Musíte potvrdit souhlas se zpracováním informací.

Upozornění

Pro pokračovní je třeba souhlasit se zpracováním osobních údajů

Zkontrolujte formát e-mailu

Upozornění

Zkontrolujte formát E-mailu