Debrecen a festival „Květinové korzo

Město Debrecín neboli maďarsky Debrecen je díky své rozloze 461,65 km2 druhým největším maďarským městem, které se nachází přibližně 220 km od Budapeště. Po celé Evropě je toto město známé především výrobou skvělých debrecínských párků a jiných lahodných uzenin. Právě kvůli nim se do tohoto města ročně vydávají stovky turistů. Debrecenu se často říká také „kalvinistický Řím“ a v dnešní době v něm žije více jak 200 000 obyvatel.

Něco z historie? První zmínky o maďarském městě Debrecen pocházejí z roku 1235. Tehdy se toto město skládalo hned z několika obcí a jeho oficiální název byl „Debrezun“. Město se stalo velice brzy známým po celém Maďarsku, a to zejména díky zdejšímu obchodu s kožešinami, solí a pokročilým chovem dobytka. Dobrá politika, která nad Debrecenem vládla, navíc ušetřila město před rabováním a ničením, takže vzkvétalo dokonce i během období tureckých nájezdů. V roce 1849 se stal Debrecen hlavním městem Maďarské revoluce a boje o nezávislost a po celá léta v něm byla umístěna svatoštěpánská koruna.

Hlavním symbolem Debrecenu je klasicistní Velký kalvínský kostel, který zde byl postaven již v roce 1821 a dodnes zde láká turisty ze všech koutů Evropy. V kostele je umístěno až 300 míst a jedná se tedy o největší kostel tohoto vyznání v Maďarsku. Na průčelí kostela jsou umístěny velké desky se jmény slavných maďarských studentů a uvnitř se nachází obrovská překrásná knihovna, ve které najdete více než 600 000 svazků knih. Za návštěvu pak ale stojí také Malý kalvínský kostel, Červený kostel, synagoga Pásti utca, Řecko-katolický kostel Attila tér nebo větrný mlýn na rohu ulice Böszörményi út, který je největším větrným mlýnem ve střední Evropě.

Pokud se rádi bavíte, v Debrecenu se vám bude zajisté velice líbit. Toto město je totiž v dnešní době známé především svým rozmanitým kulturním životem, každoročně se zde tedy pořádají nejrůznější festivaly. Mezi turisticky nejoblíbenější pak patří například barevný Květinový karneval pořádaný vždy 20. srpna nebo tradiční Jazzové dny.

Květinový festival v Debrecenu si krásou a nákladností nezadá se známými květinový korzem v Holandsku nebo přírodním narcisovým korzem v Rakousku. Debrecen tak oslaví největší národní svátek sv. Štěpána a odráží se v něm přirozený smysl Maďarů ke květinám, arboretům, zahradám, národním parkům a oblibě květinové dekorace. V Debrecenu také můžete navštívit skvělou botanickou zahradu, kde najdete v době slavností přece jen větší klid nebo si odskočit na relax do termálních lázní. Květinové korzo je navíc ale spojeno s obrovským folklórním festivalem. Pestré lidové kroje a čardášové tance uvidíte a uslyšíte dlouho do noci.

Máte zájem o zájezdy do Maďarska? Nabídku cestovní kanceláře GEOPS najdete na stránce www.madarsko.geops.cz.

Související zájezdy

Související destinace

Musíte potvrdit souhlas se zpracováním informací.

Upozornění

Pro pokračovní je třeba souhlasit se zpracováním osobních údajů

Zkontrolujte formát e-mailu

Upozornění

Zkontrolujte formát E-mailu