Cagliari

Hlavní město Sardinie Cagliari patří k nejstarším městům ostrova. Založili ho patrně Féničané v 8. - 6. století př. n. l. Později Cagliari ovládli Kartaginci, za jejichž nadvlády se město těšilo velkému rozkvětu. Po druhé punské válce připadlo Cagliari Římanům a stalo se centrem římské provincie.

Na náměstí Piazza Matteotti se nalézá honosná radnice Palazzo Comunale. Kolem prochází ulice Largo Carlo Felice, na níž se nalézá památník krále a stará tržnice Vecchio Mercato. Od náměstí Piazza Costituzione vede mramorové schodiště zvané Passeggiatta Coperta k citadele Bastione di Saint Remy, u níž se nachází rozlehlá terasa, z které je nádherný výhled na celé Cagliari, záliv a lagunu San Gilla. Pod schodištěm Passeggiatta Koperta najdeme slavnou kavárnu Antico Caffé, která byla založena roku 1855. Je vyhlášená výbornou kávou a sardinskými zákusky.

Na náměstí Piazza Palazzo stojí působivá trojlodní katedrála Santa Maria, postavená na začátku 13. století. Chrám má 2 boční kaple, nachází se v něm nádherné chrámové kazatelny, stříbrné tabernákulum z roku 1610 a náhrobek Martina II. Aragonského. K chloubám katedrály náleží také 4 mramoroví lvi, které jí ve 14. století věnovalo město Pisa. Nedaleko odtud se nachází budova univerzity založené roku 1765. Univerzitní knihovna, vybudovaná roku 1792, obsahuje cennou sbírku písemností: 370 rukopisů, prvotisky, tisky z 16. století a mnoho vzácných miniatur. Zde také najdeme Sloní věž Torre del‘ Elefante, která měří 35 metrů a je ozdobená bílým slonem. Byla postavena místním architektem Giovannim Capulou v roce 1307.

Národní archeologické muzeum je nejvýznamnější muzeum na ostrově a bylo založeno z iniciativy krále Karla Felixe. K jeho sbírkám patří nálezy z pozdní doby kamenné (nástroje z obsidiánu a křemene, sekery, palečky, hmoždíře, hroty šípů a také kultovní sošky bohyně matky). Další významnou pamětihodností v Cagliari je římský amfiteátr ze 2.století, který dodnes slouží jako divadlo a pojme až 10 tisíc lidí.

Přímořská městská část Spiaggia Poetto slouží k rekreaci – přiléhá k ní velká pláž z bílého písku, najdeme tu restaurace, lunapark, ale také přístav.

Poznávací zájezdy na Sardinii najdete na stránkách cestovní kanceláře GEOPS www.italie.geops.cz/sardinie.  

Související zájezdy

Související destinace

Sardinie

Sardinie

ostrov s památkami na dávné neznámé civilizace, s vysokými horami i malebným pobřežím, s útesy příjemnými plážemi a průzračným mořem. Sardinie představuje příjemné místo pro letní dovolenou a odpočinek a je tu toho hodně k poznávání a objevování. Tajuplné kamenné nurágy, starověká města a románské kostely. jeskyně na pobřeží, krásné a těžko přístupné zátoky, turistika v horách ve vnitrozemí. Zvláštní kultura místních obyvatel a samozřejmě taky lahůdky místní gastronomie a kvalitní vína.
Naše zájezdy na Sardinii provází Ing. Iva Bártová, která napsala tištěného průvodce po Sardinii a je také autorkou většiny fotografií.

Musíte potvrdit souhlas se zpracováním informací.

Upozornění

Pro pokračovní je třeba souhlasit se zpracováním osobních údajů

Zkontrolujte formát e-mailu

Upozornění

Zkontrolujte formát E-mailu