Benátky, ostrovy Murano, Burano a Torcello

Benátky jsou hlavním městem oblasti Veneto. Žije v nich asi 360 000 obyvatel, z toho jen 70 tisíc na ostrovech.
Benátky jsou rozložené v laguně mezi pevninou a otevřeným mořem na 118 ostrůvcích, při 150 kanálech, přes něž se klene přes 400 mostů, s nábřežními kolonádami (riva; fondamenta) i úzkými uličkami (calle, salizzada), s romantickými zákoutími, plnými květin a zeleně. Ve vlastních Benátkách je asi 15 tisíc domů, z toho 900 palácových staveb (typický benátský název Ca‘ = Casa „Dům“) a 105 kostelů.
Poznávací zájezd do Benátek by neměl vynechat ostrovy. Utíkají se sem turisté za pohodovou romantičtější atmosférou, za památkami a uměleckými řemesly. Které to jsou:
Murano – ostrov sklářů, Burano – ostrov krajkářek a rybářů, Torcello – ostrov s katedrálou. San Giorgo Maggiore a Giudecca.

Murano
Stejně jako Benátky i Murano tvoří skupin ostrůvků, vzájemně propojených mosty. V roce 1291 se sem kvůli vysokému nebezpečí požárů a nepříjemnému kouři museli z města přestěhovat skláři s pecemi. Od té doby je Murano centrem sklářského průmyslu. Některé hausbóty pocházejí právě z tohoto období. V 15. a 16. století bylo Murano předním sklářským střediskem v Evropě a dodnes sem většinu turistů láká výhradně sklo. Museo Vetrario (Muzeum skla) v Palazzu Giustinian opatruje přenádhernou sbírku starého skla (modrá Barovierova svatební číše z konce 15. století, kterou emailem vyzdobil Angelo Barovier). Architektonickým skvostem ostrova je Basilica dei Santi Maria e Donato s apsidou se sloupořadím z 12. století.

Burano
Nejpestřejší ostrov v laguně s vysokou, šikmou kostelní věží a s barevnými domy podél kanálů (pověstný je Casa Bepi). Hlavní tepna Via Baldassare Galuppi nese jméno skladatele a rodáka z Budana. Ostrov je domovem rybářů, krajkářek a cukrářů. Muže opravující loďky nebo sítě tu zahlédnete dodnes. Ale krajkářské řemeslo už mizí. V 16. století nastala po místní krajce největší poptávka v celé Evropě. Byla tak jemná, že se jí začalo říkat punto in aria (očka ve vzduchu). Po krizi v 18. století se tento průmysl vzchopil a v roce 1872 byla založena krajkářská škola Scuola dei Merletti.

Torcello
Velmi málo osídlený ostrov Torcello, zato osídlený již mezi 5. a 6. století, Proslavila ho nejstarší stavba v laguně - katedrála Santa Maria dell’Assunta z roku 639. Ukrývá jedny z nejkrásnějších mozaik. Další památkou Torcella je čistě byzantský kostel Santa Fosca. Dříve než jej zastínily Benátky, žilo na ostrově 20 tisíc obyvatel. Poslední kanály na Torcellu - zanesené kanály a malárie jen uspíšily úpadek Torcella.

San Giorgio Maggiore
Ostrůvek San Giorgio Maggiore vypadá při pohledu z Piazzetty jako jevištní kulisy nořící se z vody. Kostel s klášteremze 16. století, náleží k nejvelkolepějším dílům Andrey Palladia (chrámové průčelí a dokonalá harmonická vyváženost a chladná krása prostorného interiéru jsou typicky palladiovské). Pyšní se dvěma malbami od Tintoretta - Poslední večeři a Sbírání many. V kapli mrtvých si nenechte ujít jeho poslední obraz Kladení do hrobu, který dokončil jeho syn Domenico. Z vrcholku kampanily 60 metrů vysoké se vám otevře nádherná panoramatická scenérie města a laguny.

Ostrov Giudecca
Ostrov Giudecca s dalším Palladiovým chrámem Redentore ze 16. století. Na ostrově se odehrává známá slavnost Festa del Redentore-Slavnost Spasitele vždy třetí sobotu v červenci.

Máte zájem o návštěvu Benátek? Zájezdy cestovní kanceláře GEOPS do Benátek najdete na www.italie.geops.cz/benatky-verona.  

Související destinace

Benátky a okolí

Benátky a okolí

Jedinečné severoitalské město Benátky snad ani není třeba blíže představovat. Starobylé elegantní město na laguně s kanály, výstavnými paláci, dómem San Marco i dalšími vznosnými chrámy, ale také malebnými zadumanými zákoutími v uličkách u menších kanálů. Ostrov Murano, na kterém stávaly a dodnes stojí světoznámé sklářské dílny, a také Burano s pestrobarevnými domky nad kanály a konečně opuštěný ostrov Torcello s prastarou bazilikou. V regionu Benátsko se nachází i další významná kulturní města, především Verona a Vincenza, zapsané na seznam UNESCO, Padova a také krásné venkovské vily benátské šlechty. Do kraje zasahuje i pohoří Dolomity.

Musíte potvrdit souhlas se zpracováním informací.

Upozornění

Pro pokračovní je třeba souhlasit se zpracováním osobních údajů

Zkontrolujte formát e-mailu

Upozornění

Zkontrolujte formát E-mailu