Belgická piva

V 11. století prý každé belgické městečko mělo svůj pivovar a produkovalo vlastní pivo. Na konci 19.století jich bylo ještě více než 3 000. Belgická piva se dají rozdělit do 3 základních skupin na piva trapistická, lambiky a bílá piva.

Trapistická piva jsou vysoce ceněna již od středověku, kdy je začali vařit mniši. Ale jejich původ sahá do římských dob. Pivo se nejprve vařilo v domácnostech, než se výroby ujaly kláštery a začaly do piva přidávat chmel. Dnes belgickému pivnímu trhu vévodí 5 klášterů, i když se výrobě věnují i laici. Trapistická piva mají bohatou kvasnicovou chuť a jedná se o piva mající od 6,2 do 11 % alkoholu.

Nejznámějším a nejrozšířenějším trapistickým pivem je Chimay, který se vaří v Hainautu, největším klášterním pivovaru v Belgii, a existuje ve 3 různých verzích a nechává se několik let uležet. Chimay se servíruje ve sklenicích na nožičce, které bývají součástí dárkových balení. Nejsilnějším trapistickým pivem v Belgii je Westvleteren z Yper.

Lambiky pocházejí z údolí řeky Senne u Bruselu. Tento druh piva má staletou tradici. Lambiky se na rozdíl od většiny piv vyrábějí spontánním kvašením. Nádoby s omladinou se nechají stát pod zčásti otevřenou střechou pivovaru a kvasinky přítomné ve vzduchu pouze tohoto belgického regionu vyvolají fermentaci. Na rozdíl od přísně sterilního prostředí ostatních pivovarů mají sklepy s dozrávajícím lambikem výjimku z hygienických pravidel EU.

Lambiky zrají v sudech z neošetřeného dřeva až 5 let. Vzniká tak mírně nakyslý nápoj s průměrným obsahem alkoholu 5 objemových procent. Řezáním mladšího a staršího lambiku se rodí gueuze. Tento typ piva vyniká typickým řízem, šumivým charakterem a topinkovou lehce nakyslou chutí. Před konzumací leží gueuze až 2 roky ve sklepeních barů a restaurací. Nejznámější a nejrozšířenější lambik je třešňový Kriek, který vzniká přidáním třešní, které se nechají v pivu nějakou dobu macerovat i s peckami. Běžné jsou i malinové lambiky.

Bílá piva (blanche nebo witbier) se říká osvěžujícím pšeničným pivům, protože při jejich kvašení vzniká bílý zákal. Bílá piva se vyznačují nakyslou, osvěžující chutí a jsou lehká relativně nízko alkoholová (kolem 5 objemových procent). Často se servírují s plátkem citronu. Nejznámější a nejrozšířenější bílé pivo je Hoegaarden pojmenovaný podle regionu v západní části Belgie.

Malý pivařský slovníček:

Blond je světlé pivo blízké našim pivům

Red nebo Amber je pivo s přídavkem praženého sladu

Bruin obsahuje hodně praženého sladu a málo chmele

Dubbel se vaří ze 2 druhů sladu nebo z dvojnásobného množství ječného sladu ve srovnání s pivem blond.

Trippel obsahuje 3 typy sladu nebo prošlo trojím kvašením, díky kterému má i nad 10 % alkoholu

Quardupel je z více druhů sladů a prochází čtyřnásobným kvašením

Mezi pivní kuriozity patří pivo Kwak, svrchně kvašené pivo jantarové barvy, které se servíruje ve sklenici připomíná baňku z chemické laboratoře v dřevěném stojánku. V Gentu, ale možná i někde jinde je s tímto pivem spojen takový rituál. Když si objednáte pivo Kwak, musíte obsluze odevzdat boty a ta je vytáhne v drátěném košíku ke stropu a vrátí vám je, až pivo Kwak, které může mít až 1,25l , vypijete.

Mezi piva s velkým obsahem alkoholu a veselými názvy patří Duvel (ďábel´), La Guilottine (gilotýna s obsahem alkoholu 9,3 % a Delirium Tremens, který má na etiketě růžového slona v modrém pozadí.

Pivní sekt Deus pivovarníci Bosteels posílají zrát do francouzských sklepů, kde kvasí v lahvích klasickou šampaňskou metodou

Mongozo je kokosové pivo, které se do Belgie dostalo z Keni a servíruje se do rozpůlených skořápek kokosového ořechu. V Keni toto pivo vaří jen ženy.

Pro konzervativní pivaře doporučuji pivo Jupiler nebo Stella Artois, které se blíží našim ležákům tzv. plzeňského typu.

Jak pít belgické pivo

Každý druh piv někdy i jednotlivé značky piva mají své vlastní tvary sklenic, ale většinou mají sklenice objem 0,25-0,4 l. Asi nejvýjimečnější sklenici má pivo Kwak, jehož sklenice připomíná baňku z chemické laboratoře v dřevěném stojánku. K pivu se v Belgii často něco příkusuje, nejčastěji krajíc chleba se smetanovým sýrem a ředkvičkami.

Jinak Belgičané pijí pivo i k černým mušlím (Moules et Frits ), které patří k nejznámějším belgickým specialitám. Jedná se o černé mušle dušené v bílém víně se šalotkou a řapíkatým celerem, často tam bývá ještě smetana, ale vždy se servírují s hranolkami, které jsou správně opečené a říká se, že Belgičané je umí nejlépe ze všech. V Belgii se hranolky prodávají často samotné jako rychlé občerstvení jen s různými omáčkami a pivem.

Piva Stella Artois a Hoegaarden můžete ochutnat i u nás, protože tento pivovar vlastní i náš Staropramen.

Autor článku Ing. Alena Frčková průvodce nejen na gurmánské zájezdy

Související zájezdy

Související destinace

Belgie

Belgie

Belgie je pro turisty často především její hlavní město Brusel, historické i moderní velkoměsto, které se stalo i centrem Evropské unie. Je tu ale mnoho dalších zajímavostí, zejména památky a významná umělecká díla. Stejně jako Holandsko je Belgie zemí umělců - vlámských mistrů, v místních muzeích i kostelech najdeme díla tak významných umělců jako bratři van Eyckové, Rubens, Jordaens či van Weyden, také ale světoznámých surrealistů Reného Magritta či Paula Delvauxe. Starobylá vlámská města jsou pojmem - Gent, Bruggy, Antverpy. A u Watterloo lze navštívit veliké panoráma této významné bitvy.

Musíte potvrdit souhlas se zpracováním informací.

Upozornění

Pro pokračovní je třeba souhlasit se zpracováním osobních údajů

Zkontrolujte formát e-mailu

Upozornění

Zkontrolujte formát E-mailu