Armada

Armada je historický název pro španělské loďstvo krále Filipa II, které v roce 1588 neúspěšně zaútočilo na alžbětinskou protestanskou Anglii. Pro připomínku éry slavných velkých plachetních lodí se v Rouenu v roce 1989 rozhodli uspořádat první přehlídku velkých plachetnic nazvanou „Plachty svobody“ (Les Voiles de la Liberté). Pro velký úspěch byla po pěti letech v roce 1994 uspořádána další přehlídka nazvaná „Armada de la Liberté“, u příležitosti padesátého výročí vylodění spojeneckých vojsk v Normandii.

V letošním roce se připravuje již sedmá „Armada 2019“, kterou se připomíná třicáté výročí těchto přehlídek. Ve dnech 6. až 16. června se v největším francouzském vnitrozemském přístavu v Rouenu shromáždí velké převážně školní plachetnice z řady zemí celého světa, přítomna budou i některá francouzská vojenská plavidla. U obou nábřeží největšího vnitrozemského přístavu Francie postupně zakotví plachetnice různých velikostí i různého stáří, mnohé z nich bude možné nejen zblízka obdivovat ale i prohlédnout si jejich vnitřní prostory. V hangárech na nábřeží jdou vystaveny i nabízeny potřeby pro jachting i další vodní sporty, lodní zájezdy i pronájmy lodí. Proběhne řada slavnostních akcí, 12. 6. budou ve slavnostně vyzdobených ulicích historického Rouenu defilovat posádky lodí, námořníci se utkají ve fotbalových zápasech, každý večer bude zakončen ohňostrojem a po setmění bude možné obdivovat videomaping na fasádě slavné gotické katedrály Panny Marie.

Největší pozornosti se tradičně těší slavnostní odjezd lodí 16. 6. od 11:00, kdy lodě postupně opouštějí přístav a s plnou vlajkoslávou, s plavčíky stojícími na ráhnech odplouvají po řece Seině k Le Havru a do Lamanšského průlivu. Lodě jsou pozdravovány davy diváků přihlížejících průjezdu lodí na březích 120 km dlouhé cesty meandry Seiny i ze tří velkých mostů.

Na letošní přehlídku byla pozvána řada lodí historických, replik historických lodí i lodí moderních, uveďme například: francouzské – Belem, Charles-Marie nebo Étoile du Roy, holandské – Eendracht a Goulden Leeuw, ruské – Kruzenštern, Mir a Sedov, portugalskou – Santa Maria Manuela, španělskou - El Galeon, britskou – Tenacious, či mexickou – Cuauhtémoc.

Hvězdou minulé přehlídky byla ruská čtyřstěžňová fregata Kruzenštern (vyrobená v roce 1926 v Německu, získaná v roce 1945 Sovětským svazem jako součást válečných reparací, ohromující délkou 114 m, šířkou 14 m, výškou 51 m, tonáží 4700 tun, celkovou plochou plachet 3400 m2, maximální rychlostí 17,3 uzlu, se dvěma dieselovými motory o 1000 HP a s posádkou 257 osob).

Související zájezdy

Související destinace

Normandie

Normandie

Normandie - kraj s bělostnými útesy u La Manche, s meandry Seiny, zeleným vnitrozemím, jabloňovými sady a krásnými zahradami. Země, která lákala a inspirovala četné malíře, zejména impresionisty. Na venkově lze vidět hrázděné domky s kosatci na střeše, vyrábí se tu řada chutných sýrů, jablečný mošt cidre i calvados. Starobylá města upomínají na dlouhou historii - Normany a Viléma Dobyvatele, slavnou tapisérii z Bayeux, krále Richarda Lví srdce, Johanku z Arku, Clauda Moneta i Guye de Maupassanta. A řada památek připomíná též německou okupaci, vylodění a den D a bitvu o Normandii - bunkry po celém pobřeží, hřbitovy, muzea a válečné památníky.

Musíte potvrdit souhlas se zpracováním informací.

Upozornění

Pro pokračovní je třeba souhlasit se zpracováním osobních údajů

Zkontrolujte formát e-mailu

Upozornění

Zkontrolujte formát E-mailu