Apulie, kraj bílých měst, katedrál a azurového moře

Apulie se rozkládá v jihovýchodním cípu Itálie. Narozdíl od sousedních regionů je spíše rovinatá a zdejší půda je velice úrodná, pěstují se tu zejména olivy, citrusy a víno. Na pobřeží vznikly významné přístavy (Bari, Brindisi, Otranto, Tarent), které byly založeny už starými Řeky a Římany. Hlavním městem je Bari, centrum obchodu se zachovalým středověkým jádrem, kterému vévodí štaufský hrad a dva románské chrámy; kostel sv. Mikuláše s ostatky známého světce je oblíbeným cílem poutníků.
Apulie má dlouhou a velmi bohatou historii. Ve starověku tu žily italické kmeny a na pobřeží vznikly řecké kolonie (zejména Tarás – Tarent), potom kraj dobyli Římané. Ve středověku se tu vystřídali Byzantinci, Normané, Štaufové a vládci Neapolského království, pobřeží bylo často napadáno Saracény a Turky, vznikaly tu osady Řeků a Albánců. Různé kultury, které se zde mísily, po sobě zanechaly jedinečné památky. Najdeme tu zbytky antických památek (např. amfiteátr v Luceře), četné románské kostely s krásnými plastikami či freskami, vznosné katedrály (Trani, Bari, Barletta, Lucera, Troia aj.), hrady normanských a štaufských panovníků, zejména císaře Fridricha II. (proslulý Castel del Monte), velkolepou barokní architekturu (tzv. apulský barok, zejména v městě Lecce).
Za skutečný unikát lze považovat městečka vystavěná z okrouhlých kamenných, bíle omítnutých domků s kuželovitou břidlicovou střechou – tzv. trulli. Tyto budovy se nacházejí pouze v Apulii, především v městech Alberobello a Locorotondo, které jsou zapsány na seznamu světového dědictví UNESCO. Další zajímavostí jsou města s příbytky vytasenými ve skalách.
Pobřeží Apulie s písečnými plážemi a romantickými je ideálním místem pro letní dovolenou – moře je zde čisté a průzračné. Milovníky krásné přírody nadchne poloostrov Gargano, kde se nachází rezervace Foresta Umbra s původními lesy a slanými jezery.
Za poznání rovněž stojí zdejší gastronomie. Pro Apulii jsou typická jídla z jehněčího masa s rozmarýnem a tymiánem, těstoviny – zejména tzv. orecchiete a těstovinové kapsy plněné ragú), ryby a plody moře a různé druhy sýrů, z nichž nejznámější jsou ricotta a mozzarella. Apulská vína (např. bílé Locorotondo a červené Salice Salentino) jsou v současnosti kvalitní a přitom za přijatelné ceny.

Z8jezdy cestovní kanceláře GEOPS najdete na www.apulie.cz nebo na www.italie.geops.cz. 

Související destinace

Apulie a Kalábrie

Apulie a Kalábrie

Dva regiony italského jihu, každý zajímavý svým odlišným způsobem. Vystřídala se tu celá řada kultur, které tu zanechaly své stopy - Řekové a Římané, Byzantinci, Normané, Štaufové a nakonec Španělé. Kalábrie je chudý kraj, nicméně s krásnou přírodou, divokými horami se staletými stromy i krásnými plážemi. Apulie je úrodná země, pěstují se tu olivy, zelenina a víno. Poloostrov Gargano je ale oblastí hlubokých lesů a pobřežních lagun. Rovněž pobřeží Apulie s krásně čistým mořem a plážemi pod útesy je velmi příjemným místem, pro letní dovolenou

Musíte potvrdit souhlas se zpracováním informací.

Upozornění

Pro pokračovní je třeba souhlasit se zpracováním osobních údajů

Zkontrolujte formát e-mailu

Upozornění

Zkontrolujte formát E-mailu