Andalusie očima průvodce

Andalusie je nejjižnější oblastí Španělska, kde se nachází nejproslulejší stavby v zemi, drahokamy islámské architektury, například Alhambra v Granadě či sevillská katedrála s věží La Giralda a další památky středověkého islámského Španělska. Mimo památek je to region, který je domovem typických zážitků: býčích zápasů, vášnivého tance flamenco, okázalých slavností hýřících pestrými kroji, církevních procesí, malebných bílých vesnic „Pueblos Blancos“ nebo Alpujarras, chuťovek tapas, silně kořeněného choriza, sangrie a jedinečného vína sherry.
Letadlo pomalu přistává v Málaze na skoro nejjižnější letištní ploše Evropy (vyjma anglického Gibraltaru). Člověk má pocit jakoby přistával v jiné části světa. Už pohled z okna nabízí zajímavé výhledy – bílé, sluníčkem nasvícené vesničky s červenými střechami; hladina moře se zpěněnými vlnami; pásy písečných pláží, které jsou zastřeny hotelovými komplexy – a kam se až táhnou! Říkám si: „ Aha, tak to je Slunečné pobřeží (Costa del Sol), kam směřují cizinci na pobytovou dovolenou, a které je nejvyhlášenějším letoviskem v zemi“. Při bližším poznání tamního Slunečného pobřeží nevycházím z úžasu, co tu lidé dokázali stvořit. Nedokáži pochopit, jak mohli – za honbou za penězi – naprosto vymýtit rybářské vesničky s početnými mlýny a proměnit tento kus území v „betonový ráj“ hotelů nejvyšších kategorií. První dojem nebyl příjemný. Ovšem hned, jakmile se člověk ocitl za hranicemi tohoto betonového pásu, byl uchvácen. Uchvácen andaluskou pohostinností, přívětivostí, laskavostí, živostí, ochotou pomoci. Myslím, že by měl každý poznat nejen vyhlášená města plné památek pod ochranou UNESCO jako je Granada, Cordóba či Sevilla.
Obyvatelstvo si mě získalo na prvním místě a místní krajina, památky, též. Již za hradbou pobřežního pohoří Las Mijas mě zaskočily horské usedlosti a vesničky žijící poklidným životem. Atmosféra v nich působí nerušivě. Všichni zde žijí v souladu s přírodou, alespoň se tak zdá. Jak je tam nádherně! Představte si kopcovitou krajinu, políčka obehnaná kamennými zídkami, pasoucí se dobytek, oslíky na horských cestách s nákladem. A do této scenérie je posazená vesnice s bílými kamennými zdmi (bílý nátěr odpuzuje slunečné paprsky) a s červenými doškovými střechami. Všechny domy jsou úžasně kompaktní a vystavené blízko sebe. Odděluje je pouze menší ulička, kde je téměř celodenní stín - důvtipný systém stavění domů tak blizoučko naproti. A to vše je v celé kráse zkrášleno pastelovými květníky s chryzantémami, zimostrázem… Bougainvillea dodává monotónním zdem příjemný fialový odstín. Je nedílným doplňkem místních uliček, v jejichž stínu nalézají úkryt ještěrky a další drobní živočichové.
Města jsou plná butiků, stylových restaurací, tapas barů, bodegas a pulzujícího nočního života. Andalusané žijí naplno a mají, dá se říci, bezstarostný život, který si vychutnávají v každém okamžiku. Ta nejvyhlášenější nechybí v žádné poznávací trase po Andalusii: romantická maurská Granada, středověká Cordóba, spanilá a exotická Sevilla – město flamenca i mondénní Cádiz, město corridy a Hemyngwaye Ronda a Picassova Málaga a město troglodytů Guadix.
Tu a tam se objeví příležitost nahlédnutí do příbytků, ať je to v podzemním městě Guadix nebo ve středověkých uličkách či bílých vesnicích pod pohořím Sierra Nevada. Bývají prostě zařízeny, ale září bílými zdmi a pestrostí květů. Patia (dvorek uprostřed domu s fontánou a spoustou květin, místo společenských setkání) využívají obyvatelé především v nočních hodinách, kdy městečka ožívají po celodenním slunečném žáru a dodržované „siestě“ . CK GEOPS, která se specializuje na téma Evropské slavnosti, využívá termínů, kdy se se koná „slavnost pátií“ a svátkem žije doslova celá stará čtvrť města Cordóba. Úžasnou podívanou skýtá i Velikonoční slavnost Andalusie Semana Santa.
Města v Andalusii jsou vůbec jiného ražení. Široké ulice obestupují domy vystavěné v různých slozích. Do toho bývají zakomponovány všelijaké značkové butiky, bary, hospůdky, obchodní řetězce. Historická centra jsou nepopsatelně krásná. Uchovávají si prastarého ducha, který zde zákonitě působí až do dnešních dnů. I to je možná důvod, proč se lidé neustále vracejí a touží po objevování stále nových a nových míst či lákavých zákoutí.
Turistům nabízí vnitrozemí výlety napříč přírodními rezervacemi a vysokohorskou turistiku nejvyšším pohořím španělské pevniny Sierra Nevada s celoročně zasněženými vrcholy. Panenská a divoká příroda uhrane i v četných národních a přírodních parcích a je škoda, že většina cestovních kanceláří je opomíjí.. Jen v blízkosti Malagy ječ doslova přírodní ráj: stále zasněžený vrchol nejvyšší hory Mulhacén (3.478 m.n.m.) doplňuje turisticky dobře přístupný vrchol Veleta; pohoří Mijas nad Benalmadenou je dostupné lanovkou a úžasný je i přírodní park Sierra de Tejeda y Almijara, kde se snoubí horské bílé vesničky se subtropickými plantážemi a levádami. V jarních měsících vás nadchne vápencové pohoří El Torcal; mezi přírodním parkem Grazelama a Sierra Nieves navštívíte město Ronda nad kaňonem řeky a jste dojati výhledem na kraj obývaný už v pravěku; turistickým kontrastem je kraj u NP Doňana jižně od Sevilly a přírodní doplněk Andalusie Gibraltarská skála (britská kolonie Gibraltar) i turistické překvapení - božská soutěska Chorro, ze které se tají dech.
Navštěvuji Andalusii několikrát do roka. Pokaždé má pro mě připravena nová překvapení, ať již v podobě zážitků s klienty cestovních kanceláří či v potkávání zajímavých lidí anebo v ochutnávání místních gastronomických specialit tapas. Tapas jsou pro mě směsicí neuchopitelného. Dle názvu totiž nikdy přesně netušíte, co vám bude prostřeno na stůl. Jednou to jsou ančovičky naložené ve vinném octě, podruhé tapa malagueňa (specialita Málagy), což je kombinace rozvařených brambor, olivového oleje, několika kusů mandarinek, pomeranče a černých oliv. K tomu si objednáte lahodné a osvěžující Tinto de Verano a je vám neskutečně blaze, nevěříte? Přesvědčte se sami, vydejte se na jih za poznáním Andalusie s cestovní kanceláří GEOPS. Za poznáním bohatých kultur, majestátních památek zapsaných na Seznam kulturního dědictví UNESCO, přírodních parků, bílých vesnic, pohostinných lidí, olivových hájů, pláží a nepřeberného množství delikates, vín, proslulého španělského nápoje sangría (červené víno nebo vinná limonáda, kandované ovoce, led, citron) anebo dezertního andaluského vína sherry...
Andalusie je jednoznačně místem, kam by měl člověk v životě alespoň jednou zavítat. Není jen místem bohaté historie, jedinečné kultury, vyhlášené gastronomie, ale i přírodním klenotem jihozápadní Evropy.

Zájezdy CK GEOPS do Andalusie naleznete na http://spanelsko.geops.cz/andalusie/

 

Související destinace

Musíte potvrdit souhlas se zpracováním informací.

Upozornění

Pro pokračovní je třeba souhlasit se zpracováním osobních údajů

Zkontrolujte formát e-mailu

Upozornění

Zkontrolujte formát E-mailu