Amsterdamská muzea

Amsterdam je mezinárodně uznávané město na poli umění. Umělci jako Rembrandt, van Gogh a Vermeer vytvořili nadčasová díla, která zdobí jak muzea amsterdamská, tak muzea po celém světě. Celkový počet muzeí a galerií je kolem 50, z nichž třicet vám představím blíže. Mějte prosím na vědomí, že většina muzeí zavírá 1. ledna, 30. dubna a 25. prosince.

MuseumJaahrKaart
Budete-li pobývat v Amsterdamu, respektive v celém Nizozemí, delší dobu, vyplatí se pořídit si kartu, která vám umožní navštívit více než 400 muzeí v celém Nizozemí zdarma. Karta stojí 35€ (pro starší 25 let) a 17,50 € pro mládež a k jejímu zařízení není potřeba fotografie a zařídit si ji můžete v každém muzeu a můžete ji použít ihned po registraci (originální karta vám pak přijde poštou na udanou adresu). Z vlastní zkušenosti můžu říct, že její pořízení se opravdu vyplatí. Není ji sice možné použít pro soukromá muzea (jako např. Muzeum sexu nebo Muzeum marihuany), ale v drtivé většině holandských muzeí ano. Navíc, při ceně vstupenky okolo 10€ (např. van Gogh museum nebo Rijksmuzeum) se vám investice do této karty brzy vrátí. Aktuální seznam muzeí, v kterých lze kartu uplatnit nalezneta na www.museumjaarkaart.nl.

Holland Pass – váš klíč k poznání Nizozemí

Holland Pass vám nabízí jedinečnou příležitost k návštěvě nejlepších muzeí a atrakcí v Nizozemí. Pas se skládá z pěti lístků za 25€, které jsou zárukou volného vstupu do muzeí a jiných zajímavostí v Amsterdamu a jeho okolí. Další z výhod pasu je třeba více jak 100 slev v ostatních muzeích, zajímavostech, obchodech nebo restauracích. Plány měst, ve kterých najdete hlavní památky a důležitá místa, k pasu patří samozřejmě také. A proto ušetřete více než 50% a užívejte si výhody a pohodlí, které vám Holland Pass nabízí. Zabookujte si Holland Pass na www.hollandpass.com a poté si ho vyzvedněte na místě, které se vám nejvíc hodí. Pas si můžete koupit také přímo v kanceláři GVB na nádraží Central Station. Místa, kde si můžete zamluvený pas vyzvednout: kancelář GVB na Central Station, GWK Travelex Schiprol Airport, GWK Travelex Amsterdam. Lístky a slevy z Holland Passu samozřejmě platí i v muzeích a zajímavostech v Haagu, Utrechtu, Leidenu, Rotterdamu a Maastrichtu. Místo, které se vám nejvíce hodí pro převzetí pasu najdete na www.hollandpass.com.

 

Muzeum Allard Pierson
Muzeum Allarda Piersona je archeologické muzeum Amsterdamské University. Muzeum se věnuje životu starověkých civilizací Řecka, Říma, Egypta, Etrusků a kulturám Blízkého Východu. Vystavené relikvie, jež pocházejí z období od 4000 let před Kristem zhruba do roku 500 našeho letopočtu, výborně zobrazují všední život, mytologii a náboženství starověkých světů. V muzeu můžeme také obdivovat několik zmenšených modelů starověkých chrámů a jiných staveb. V Egyptské sekci naleznete oddělení věnované smrti, kde jsou vystaveny mumie, sarkofágy, a kde můžete shlédnout i film o postupu při mumifikaci. S průvodcem se můžete také podívat na ručně dělané sádrové modely řeckých a římských soch.
Otevírací doba: Út-Pá: 10-17 hod., So-Ne: 13-17 hod.
Oude Turfmark 127, tel.: 020-5252556, www.allardpiersonmuseum.nl

Amsterdams Historisch Museum (Muzeum Amsterdamské Historie)
Před dávnými časy byl Amsterdam pouze malou osadou na břehu řeky Amstel. Později se rozvinul v centrum světového obchodu 17. století. Dnešní Amsterdam je multikulturní, barevné a živé město, plné nezávisle smýšlejících lidí. Muzeum Amsterdamské Historie je kronikou úchvatného růstu tohoto města. V muzeu zažijete vzrušující cestu sedmi stoletími historie. Budova muzea pochází ze 17. století a původně sloužila jako sirotčinec (Burgerweeshuis). Mezi exponáty najdete předměty jak předměty ze sbírky muzea, tak například audiovizuální ukázky a interaktivní média. Audiovizuální část se skládá ze stovek fotografií, dochovaných částí historických filmů a dokumentů z nizozemských archivů. Muzeum je rozděleno do sekcí podle chronologického hlediska. Pro návštěvníky, které tlačí čas, je tu speciální krátká prohlídka všech nejdůležitějších událostí z daných období.
Otvírací doba: Po-Pá: 10-17:00, So-Ne: 11-17:00.
NieuwezijdsVoorburgwal 357, Kalverstraat 92, tel.: 020 5231822, www.ahm.nl

Dům Anne Frankové
Více než dva roky žila Anne Franková se svou rodinou v přístavku k domu v ulici Prinsengracht 263 se čtyřmi dalšími lidmi. Vchod do přístavku byl ukryt za pohyblivou knihovnou, která byla k tomuto účelu přímo navržena. 4. Září 1944 však její úkryt někdo prozradil a Anne byla se svými spolubydlícími odvezena do koncentračního tábora. Otto Frank byl pak jediný, kdo válku přežil. Ze zdí úkrytu pořád dýchá atmosféra tehdejší doby. Zvěrstva, která se tehdy děla dobře ilustrují citáty z Annina deníku, fotografie, historické dokumenty a autentické předměty. Originál Annina deníku je vystaven v muzeu. V multimediální části se mohou pak návštěvníci procházet virtuálním modelem Annina obydlí a mohou se také dozvědět něco o lidech, kteří se ve válce skrývali a o válce samotné.
Otevřeno denně. 1. Ledna – 14. Března: 9-19:00, 15. Března – 14. Září: 9-21:00, 15. Září – 31. Prosince: 9-19:00.
Prinsengracht 267, tel.: 020-5567105, www.annefrank.org ARCAM

Amsterdamské centrum pro architekturu (ARCAM)
Bylo založeno roku 1986 a své aktivity cílí na Amsterdam a jeho okolí. Organizace se chce dostat do podvědomí široké veřejnosti s cílem apelovat na architekturu a zaměřit se na aktuální podněty a rozvoj v Amsterdamu. Organizace také podporuje různé nápady a diskuse, co se týká architektonické budoucnosti města. ARCAM zřídila informační místo, kde jsou fanoušci architektury odkazováni k jednotlivým zajímavým budovám a místům ve městě. ARCAM také funguje jako koordinační centrum pro mnoho institucí a podporuje tak existující programy a pomáhá vzniknout novým.
Otvírací doba: Út-So: 13-17:00
Prins Hendrikkade 600, tel.: 020-6204878, www.arcam.nl

Artis (zoologická zahrada)
Ve čtvrti Plantage, v samém srdci Amsterdamu, můžete najít nejstarší zoo v Nizozemí. Historicky jde také o oázu klidu ve středu ruchu a shonu velkoměsta. Kromě tisíců zvířat zde naleznete také planetárium, geologické muzeum, zoologické muzeum a akvárium s amsterdamským kanálem. Zahrada se může pochlubit také insektáriem a úžasným pavilonem s motýly, ve kterém z květu na květ poletuje mezi návštěvníky více než 1000 motýlů. Artis se svou atmosférou 19. století nabízí návštěvníkům samé lahůdky, mezi které patří například promenáda se sochami, historické památky a překrásně upravené zahrady, které vždycky na jaře ozdobí množství kvetoucích tulipánů. Na požádání můžete zoo projít s anglicky mluvícím průvodcem. Artis je prostě mnohem víc, než jen zoo v centru Amsterdamu.
Ochrana přírody v Artis
Vedle rekreačního a vzdělávacího účelu plní Artis ještě jednu důležitou úlohu. Přispívá k ochraně přírody. Proto je také Artis zapojen do mezinárodních projektů na ochranu přírody a ohrožených druhů, a proto funguje i na poli environmentálního vzdělávání a projektů na ochranu přírody.
Otvírací doba: denně 9-17:00, v době letního času do 18:00. Letní noci v zoo: po všechny soboty v červnu, červenci a srpnu je otevřeno až do svítání.
Plantage Kerklaan 38-40, tel.: 020-5233400, www.artis.nl

Bijbels Museum (Muzeum Bible)
V historickém prostředí tohoto muzea se setkávají Bible, umění a kultura. Muzeum Bible sídlí v Cromhouthuizenu, což jsou budovy z roku 1662, stojící na nábřeží kanálu. Budovy obsahují mnoho architektonických skvostů, jako například stropní malby od Jacoba de Wita (1695-1754) a dvě původní kuchyně ze 17. století. Rozsáhlé sbírky Muzea Bible zahrnují archeologické nálezy, artefakty ze starověkého Egypta, staré modely Šalamounova a Herodova chrámu a náboženské předměty židovského a křesťanského náboženství. V muzeu najdete také známý model Tabernáklu: nádherná rekonstrukce posvátné schrány, ukrývající Archu Úmluvy, kterou měli Izraelité stále při sobě, když byli, vedeni Mojžíšem, ve vyhnanství v poušti. Část výstavy, která je seskupena kolem modelu Chrámové hory v Jeruzalémě poukazuje na obrovský význam tohoto posvátného místa v judaismu, křesťanství a islámu. Hliněné tabulky, kousky papyru a archeologické pozůstatky jsou vypravěči příběhu o tom, jak se zrodila Bible a jaký měla v průběhu staletí vliv na formování holandské kultury.
Otevřeno denně. 10:00 - 17:00.
Herengracht 366-368, tel.: 020-6242436, www.bijbelsmuseum.nl

Muzeum moderního umění CoBrA
Název CoBrA je odvozen od francouzských názvů měst Kodaň, Brusel a Amsterdam. Umělci, kteří na důležité mezinárodní konferenci hnutí CoBrA založili, pocházeli právě z těchto tří měst. Symbolem hnutí se stal stočený had. Umělci CoBry malovali s velkou dávkou sebevědomí a spontánnosti. Chtěli, jako děti, tvořit expresivně, bez předem jasného plánu a používali k tomu svoji představivost a spoustu barev. Rebelovali tak proti pravidlům uměleckých akademií a snažili se stvořit formu umění bez omezení. Muzeum CoBrA má permanentně vystavena nejlepší díla ze své kolekce. Tato díla jsou vystavována společně s díly moderního a současného umění. Budova byla navržena uznávaným Nizozemským architektem Wimem Quistem.
Otvírací doba: Út-Ne: 11-17:00
Sandbergplein 1, Amstelveen, tel.: 020-5475050, www.cobra-museum.nl

Filmmuseum
Filmmuseum je nizozemské muzeum kinematografie, jehož sbírka filmů se rozprostírá přes celé období kinematografie: od prvních němých filmů z 19. století po současnou digitální produkci. Na základě šířky své sbírky, která se pravidelně rozrůstá o domácí i zahraniční snímky, pořádá muzeum celou řadu výstav, filmových programů a událostí. Každoročně se zde konají významné tematické akce, které mapují jak historii kinematografie, tak i současný svět filmu. Muzeum navíc organizuje také open-air produkce, festivaly, divadelní představení a retrospektivy. Najdete tu také informační centrum s největší filmotékou v Nizozemí. Filmmuseum také působí jako distributor klasických a současných nezávislých snímků.
Otvírací doba: Po-Pá: 9-22:15, So-Ne: hodinu před první výstavou nebo akcí do 22:15.
Vondelpark 3, tel.: 020-5891400, www.filmmuseum.nl

Foam-fotografiemuseum (Muzeum fotografie)
Foam je centrum pro fotografii ve všech jejích formách: nezávislou, dokumentární, aplikovanou, historickou a současnou. Foam je muzeum s mezinárodní přitažlivostí. Vedle významných výstav světově uznávaných fotografů zde můžete obdivovat také práce mladých talentů. Foam je více než muzeum. Je to také centrum kreativity, kde se fotografové scházejí a účastní se fór a sympózií. Tak prozkoumejte knihkupectví, zajděte na přednášku, čtěte si v knihovně, nebo si prostě jen obklopeni inspirací dejte kafe.
Otvírací doba: 10-17:00, Čt-Pá: 10-21:00.
Keizersgracht 609, tel.: 020 5516500, www.foam.nl

Hermitage Amsterdam (Ermitáž)
První část Ermitáže je přístupná veřejnosti a v šesti místnostech můžete vidět bohaté výstavy pocházející ze sbírky Státní Ermitáže v Petrohradu. Každá z výstav trvá přibližně pět měsíců. Budova Neerlandia je pouze první částí smělého projektu Hermitage Amsterdam, jehož druhá část, umístěná v bývalém sanatoriu, se otevře veřejnosti na jaře 2009.
Otvírací hodiny: během výstav, 10-17:00.
Nieuwe Herengracht 14, tel.: 020-5308751, www.hermitage.nl

House of Bols, ochutnejte koktejly a Genever
Dům bolsu je velmi interaktivní zkušenost, zaměřená na koktejly a pestrou kulturu barmanství a na historii nejstarší značky pálenky na světě, kterou je Bols Amsterdam 1575. Návštěva Domu bolsu je interaktivní cesta smyslových objevů, kde se naučíte vychutnat si koktejl po čichu, hmatu, sluchu a samozřejmě chuti. Mezi tím si můžete také užívat úžasné vizuální ztvárnění koktejlů, barvy a zvuky. Můžete také ochutnat tradiční holandský Genever, uvelebit se v klubu 280°, objevit souvislosti mezi Rembrandtem a Lucasem Bolsem a natočit svůj vlastní film s vámi v hlavní roli barmana! Zkrátka, v Domu bolsu se mísí tradiční a moderní barmanství a vy si tu můžete vychutnat delikátní koktejly v revolučním koktejlovém baru. Vstupné činí pouze 10 € a minimální věk návštěvníků je 18 let.
Otvírací doba: denně 12-18:00 kromě úterků, kdy je zavřeno.
Paulus Potterstraat 14 naproti muzeu Van Gogh, www.houseofbols.com

Woonbootmuseum (Muzeum hausbótů)
Muzeum hausbótů nabízí jedinečnou příležitost na vlastní kůži si vyzkoušet, jaký je život na hausbótu plujícím po amsterdamských kanálech. Jedinečná pozice muzea (muzeum pluje na kanálu Prinengracht na okraji čtvrti Jordaan) před vámi rozprostře jedinečnou scenérii, která muzejní hausbót obklopuje. Umístění muzea je znázorněno v plánu města a leží asi 5 minut chůze od domu Anne Frankové, poblíž kostela Westerkerk. Můžete se tu také podívat, jak se původně říční člun měnil v komfortní hausbót s odděleními pro kapitána, s kajutami s patrovými postelemi, prostorným obývákem, kuchyní a koupelnou. Celkovou prostorností paluby budete určitě překvapeni.
Otvírací hodiny: Leden-28. února: St-Ne: 11-17:00, březen-říjen: Út-Ne: 11-17:00, listopad-prosinec: Pá-Ne: 11-17:00, Zavřeno: 1. ledna, 7.-31. Ledna, 30. Dubna, 25., 26. A 31. prosince.
Prinsengracht opposite 296, naproti Elandsgrachtu, tel.: 020-4270750, www.houseboatmuseum.nl

Huis Marseille Museum
Zřízeno v domě ze 17. století, bylo muzeum Huis Marseille (Marseilleský dům) prvním amsterdamským muzeem fotografie. Muzeum ve svých šesti místnostech prezentuje každé tři měsíce novou fotografickou výstavu. Vrstvená struktura domu umožňuje kombinovat několik výstav a zvýrazňovat jejich vzájemné vztahy. Program je různorodý, s velkým důrazem na vizuální kvalitu vystavených prací. V Huis Marseille naleznete široké spektrum mezinárodních fotografických žánrů, včetně fotografie umělecké inspirace a všechny myslitelné dřívější i současné fotografické styly. Muzeum pravidelně vystavuje také fotografie ze své vlastní sbírky. Dům a jeho okolí jsou jedna z krásných míst, která stojí za návštěvu.
Otvírací doba: Út-Ne: 11-18:00
Keizersgracht 401, tel.: 020-5318980, www.huismarseille.nl

Joods Historisch Museum (Židovské muzeum)
Židovské historické muzeum od roku 1987 sídlí v nádherně vyzdobené Ashkenaziho synagoze. Budova se skládá ze dvou malých a dvou velkých synagog. První dvě byly otevřeny roku 1671. Muzeum mapuje historii nizozemských Židů a témata jako identita, náboženství a sociální historie. Jedinečnou ukázkou toho, jaký byl život ve staré Židovské čtvrti je permanentní výstava fotografií, maleb a předmětů pro použití doma nebo v synagoze. V muzejním knihkupectví můžete také najít spoustu literatury o židovském náboženství, kultuře a historii. Každý, kdo se chce dovědět, o čem jsou židovské tradice, je zde vítaným hostem.
Otvírací doba: denně 11-17:00 (včetně 25. a 26. prosince), každý čtvrtek do 21:00. Zavřeno na Židovský nový rok (30. září a 1. října) a na Jom Kippur (9. října).
Nieuwe Amstelstraat 1, tel.: 020-5310310, www.jhm.nl

Karos Citytours
Užijte si Amsterdam s pocitem nostalgie v kočáru taženém koňmi. Objevujte skryté perly města pomocí jedinečné trasy. Trasy jsou: Red-light tour, Old-city tour, Canal tour, Jordaan tour, Big Amsterdam tour. Zavolejte z recepce svého hotelu a my si pro vás dojedeme do centra města.
Denně od 11-18:00 na náměstí Dam square.
Dam square, tel.: 020-6913498, www.koetstaxi.nl

Madame Tussauds Amsterdam
Naloďte se na Černou Perlu a potkejte Jacka Sparrowa (Johnny Depp). Lehněte si na postel k Robbiemu Williamsovi, obejměte ho a zadívejte se mu do očí. Vaše sny se zde mohou stát skutečností! Pokud se budete chtít obléknout jako filmová hvězda, přijďte do našeho oddělení Shopping in Style a vyzkoušejte si třeba náušnice a náhrdelník Jennifer Lopezové. Potkejte mezinárodní celebrity, filmové hvězdy, zpěváky a malíře, které jste ještě nikdy neviděli tak zblízka. Probádejte voskový svět Madame Tussauds a staňte se součástí živého obrazu Zlaté éry. V muzeu je také hororová sekce SCREAM, kde se prolíná život se smrtí. Najdete zde neblaze proslulé vrahy a jiné temné postavy, jejich oběti a hrůzné mučicí nástroje.
Otvírací doba: 1. ledna – 31. května denně 10-17:30, 1. – 30. června Ne-Čt: 10-18:30, Pá-So: 10-20:30, 1. července – 9. září denně 10-21:00, 10. září – 31. prosince denně 10-17:30
Dam 20, www.madametussauds.nl

Mark Raven
„Nápadité a zdánlivě nekomplikované, s výraznými detaily“ Tak by se možná dalo popsat dílo Holanďana Marka Ravena (1956). Už přes dvacet let tvoří tento umělec a malíř samouk dílo, ve kterém zobrazuje některé aspekty jeho domova, Amsterdamu. Začínaje jako pouliční umělec, přitahoval později Mark Raven stále širší publikum kombinováním tradičních malířských metod s moderními technikami úpravy obrazů. A protože viditelnost a dostupnost jeho díla byla vždy jeho cílem, Mark nyní pracuje jak ve svém kiosku na Museumplein, tak ve svém nedávno otevřeném obchodě za Královským Palácem, kde nabízí svá výjimečná díla s Amsterdamskou tematikou. Díla jsou k dostání nejen v klasické podobě obrazů, ale i například jako potisk na tričkách, pohlednicích a plakátech.
Otvírací doba: denně 11-18:00, v úterý vždy zavřeno, www.markraven.nl
Kiosek Marka Ravena, Museumplein (mezi Rijksmuseem a muzeem Van Gogh)
Obchod Marka Ravena, Nieuwezijds Voorburgwal 174, vedle nákupního centra Magna Plazza

Centrum pro vědu NEMO
Blízko nádraží Central Station naleznete jeden z největších architektonických počinů v Amsterdamu, a sice budovu ve tvaru velké zelené lodi, navrženou italským architektem Renzem Pianem. Budova je sídlem největšího Nizozemského centra pro vědu, kde se návštěvníci všech věkových kategorií mohou interaktivně účastnit vědeckých a technologických výstav. Jedno z pravidel NEMA zní: DOTÝKAT SE POVOLENO!
Otvírací doba: 10-17:00, v pondělí vždy zavřeno (mimo období školních prázdnin).
Oosterdok 2, tel.: 020-5313233, www.e-NEMO.nl

De Nieuwe Kerk (Nový kostel)
Ležící v centru Amsterdamu, vedle Královského paláce na Dam square, je De Nieuve Kerk místem předních rozsáhlých výstav pokladů cizích zemí, kultur a náboženství. Jsou zde také korunováni nizozemští králové a královny. De Nieuwe Kerk, pocházející z roku 1414 je druhým nejstarším amsterdamským kostelem, jehož monumentální interiér z dob pozdní gotiky je skvost už sám o sobě.
Otvírací doba: během výstav; denně 10-18:00, Čt do 22:00.
Dam, vchod na straně dam square, tel.: 020-6386909, www.nieuwekerk.nl

Oude Kerk (Starý kostel)
Oude Kerk pocházející už z roku 1250, je nejstarší památkou Amsterdamu a reprezentuje pět století historie architektury. Zvláštní pozornost si zaslouží Vater-Müllerovy varhany z roku 1724, mozaiková okna od Crabetha a hrobky námořních hrdinů, včetně té Jacoba van Heemskercka. Pod podlahou kostela se nachází 2500 hrobů, mezi nimiž je i hrob Rembrandtovy první ženy Saskie. Střecha kostela je 22 metrů vysoká a je to největší a nejstarší trámová střecha v Evropě.
Otvírací doba: Po-So: 11-17:00, Ne: 13-17:00
Ouderkerksplein, vstup na jižní straně, tel.: 020-6258284, www.oudekerk.nl

Rembrandthuis (Rembrandtův dům)
Toto muzeum, které sídlí v centru Amsterdamu je jediné, kde můžete na vlastní kůži zažít, jak mistr žil a pracoval. Tento dům je totiž místem, kde Rembrandt žil vychovával svého syna Tita, radil mladým umělcům a tvořil svá nejznámější díla. Ti z vás, kteří jsou mistrovým životem a dílem zaujati, tento dům prostě nesmí minout. Věděli jste, že Rembrandt na svých dílech nikdy nepoužil více než deset barev?
Otvírací doba: denně 10-17:00.
Jodenbreestraat 4, tel.: 0205200400, www.rembrandthuis.nl

Rijksmuseum Muzeum
Rijksmuseum Muzeum, vystavěné roku 1876 podle plánů architekta P.J.H. Cuyperse, je největší a jedno z nejkrásnějších nizozemských muzeí. V části Philips Wing bude k vidění výstava nazvaná Masterpieces at the Rijksmuseum (To nejlepší z Rijksmuzea), kde budete moci spatřit nejlepší z muzejních exemplářů. Tato výstava je jedinečná kvůli šanci spatřit vše podstatné ze Zlaté éry na jednom místě: nádherné domy pro panenky, velké množství stříbra, delfskou keramiku, ikony Holandské historie a přes 400 mistrovských děl umělců jako Jan Steen, Frans Hals, Vermeer a Rembrandta (včetně obrazu Noční Hlídka).
Otvírací doba: denně 9-18:00, v pátek až do 22:00.
Jan Luikenstraat 1, tel.: 020-6747000, www.rijksmuseum.nl

Rijksmuseum Amsterdam Schiphol
V tomto muzeu si můžete v klidu vychutnat autentická mistrovská díla ze světově známé sbírky Rijksmuzea Amsterdam. Rembrandt, Jan Steen a Jakob van Ruysdael už na vás čekají. Navíc zde můžete navštívit ještě některou z často obměňovaných výstav. Rijksmuseum Amsterdam Schiphol se nachází na letišti Amsterdam Airport Schiphol, hned za celním prostorem na Holland Boulevard, mezi pilíři E a F.
Otvírací doba: denně 7-20:00, vstup zdarma.

Stadsarchief Amsterdam (Amsterdamské městské archivy)
Amsterdamské městské archivy jsou umístěny v monumentální budově De Bazel, jedné z amsterdamských největších a nejpřitažlivějších budov vůbec. Amsterdamské městské archivy jsou místem doslova napěchovaným dokumenty mapujícími vše, co činí historii Amsterdamu tak fascinující. V pokladnici, což byl dříve bezpečnostní trezor, jsou umístěny originální dokumenty a sbírky, které si můžete prohlížet pomocí příručního počítače. Návštěva pokladnice vás přivede do blízkosti lidí, kteří byli svědky mnohdy palčivých a rozhodujících chvil v historii Amsterdamu.
Otvírací doba: Út-So 10-17:00, Ne 11-17:00.
Vijzelstraat 32, tel.: 020-2511511, www.stadsarchief.amsterdam.nl

Stedelijk Museum CS
Muzeum nabízí celou paletu programů n téma Umění po roce 1968, jež zahrnuje např. malířství, film, fotografii, video a design.
Otvírací doba: denně 10-18:00.
>Oosterdokskade 5, tel.: 020-5732911, www.stedelijkmuseum.nl

Tassenmuseum Hendrikje (Muzeum tašek a peněženek)
Tassenmuseum Hendrikje jediným muzeem na světě, které se může pochlubit tak rozsáhlou a specializovanou kolekcí. I díky nedávnému přemístění na velmi atraktivní místo na kanálu Herengracht toto muzeum doufá, že se stane inspirací návrhářům, studentům a každému, komu se líbí krásné věci. Kolekce zahrnuje 3500 exemplářů v časovém rozpětí 500 let. V obchodě v muzeu můžete vybírat z množství peněženek, tašek a kabelek od nizozemských i zahraničních návrhářů.
Otvírací doba: Po-Ne 10-17:00
Herengracht 573, tel.: 020-5246452, www.tassenmuseum.nl

Tropenmuseum (Muzeum tropických krajin)
Tropenmuseum umístěné v jedné z nejkrásnějších historických budov v Amsterdamu, je nejvíce fascinujícím antropologickým muzeem v Nizozemí. Návštěva tohoto muzea je cestou časem a kolem světa zároveň. Nechte se seznámit s rozličnými kulturami a každodenním životem v tropech. Muzeum je fantastickým zážitkem i pro děti.
Otvírací doba: Po-Pá 10-17:00, 5., 24. a 31. prosince do 15:00.
Linnaeusstraat 2, tel.: 020-5688215, www.tropenmuseum.nl

Van Gogh Museum
Muzeum van Gogha bylo otevřeno roku 1973. Budova navržená nizozemským architektem Gerritem Rietveldem je domovem pro největší světovou sbírku díla van Gogha. Sbírka obsahuje přes 200 maleb, 500 kreseb, 700 mistrových dopisů a sbírku japonských tisků. Umělec přitom vytvořil nějakých 900 maleb a 1200 kreseb. Muzeum také vystavuje práce van Goghových současníků, Toulouse-Lautreca, Gaugina, Moneta, Bernarda a Monticelliho. V roce 1999 bylo muzeum kompletně zrenovováno a nové křídlo pro výstavy, navržené japonským architektem Kisho Kurokawou bylo otevřeno veřejnosti.
Otvírací doba: denně 10-18:00, v pátek do 22:00.
Paulus Potterstraat 7, tel.: 020-5705200, www.vangoghmuseum.nl

Museum Van Loon
Muzeum Van Loon sídlí v domě na kanále Keizersgracht a od roku 1884 je domovem rodiny August Van Loonových, kteří patřili mezi spoluzakladatele společnosti Dutch East India Company (VOC). Dům pochází z roku 1671 a jako první v něm bydlel Ferdinand Bol, Rembrandtův nejuznávanější žák. V 18. století byl pak interiér hojně vyzdoben štukaturami, mramorem a obrovským schodištěm. Sbírka se skládá z rodinných portrétů, nábytku stříbra a porcelánu.
Otvírací doba: Pá-Po 11-17:00.
Keizersgracht 672, tel.: 020-6245255, www.museumvanloon.nl

Verzetsmuseum (Muzeum nizozemského odboje)
Muzeum nizozemského odboje bylo v letech 2002 a 200š nominováno na cenu nejlepšího nizozemského historického muzea. Muzeum je cestou po Nizozemí před, během a krátce po druhé světové válce. Osobní příběhy ukazují různá dilemata a těžké volby, kterým lidé tehdy čelili. Muzeum odhaluje, jak se pomoc lidem ukrýt se, ilegální tisk a padělání dokumentů staly denním chlebem menšiny nizozemské populace. Autentické předměty, fotografie a audiovizuální prezentace nám dávají tušit sílu nizozemského odboje proti německé okupaci.
Otvírací doba: Út-Pá 10-17:00, So-Po 11-17:00.
Plantage Kerklaan 61, tel.: 020- 6202535, www.verzetsmuseum.org

Museum Willet-Holthuysen
V roce 1895 odkázala paní Willet-Holthuysenová tento dům ze 17. století, který je navíc umístěn na nábřeží kanálu a patřil jejímu zesnulému manželu Abrahamovi, městu Amsterdam. Dům městu odkázala i se sbírkou umění, kterou v něm její manžel spravoval. Závěť paní Willet byla naplněna do puntíku: dům se proměnil v muzeum, které pomáhá udržet dobré jméno rodiny v čase. Úctyhodný taneční sál, jídelna, prosklená místnost s výhledem do okolí a honosná chodba ukazují, jak mocná a bohatá rodina kdysi žila.
Otvírací doba: Po-Pá 10-18:00, So, Ne a svátky 11-17:00.
Herengracht 605, tel.: 020-5231822, www.willetholthuysen.nl

Nabídku zájezdů GEOPS za uměním, do významných galerií a na výstavy najdete na této stránce.  

Související zájezdy

Související destinace

Musíte potvrdit souhlas se zpracováním informací.

Upozornění

Pro pokračovní je třeba souhlasit se zpracováním osobních údajů

Zkontrolujte formát e-mailu

Upozornění

Zkontrolujte formát E-mailu