Proč navštívit Belgii - slovo průvodce

Slovo průvodce Belgie po corona viru

Do Belgie se vždy těším a to z několika důvodů, jednak pro romantickou atmosféru středověkých kamenných městeček plných květin, kde na každém kroku na vás dýchne historie starých časů a kde nejen muzea a galerie jsou plná uměleckých pokladů nejen obrazů, ale i různých uměleckých předmětů jako porcelánu nebo historického skla, nábytku atd. A i fasády starých domů a zákoutí malých uliček nabízejí skryté poklady. Nemluvě o belgických gastronomických pokladech jako belgických čokoládách, skvělých belgických waflích, hranolkách, kroketách, mušlích, ardenské šunce a belgických masových specialitách a hlavně o světově slavných belgických pivech

V posledních letech přijíždím do Belgie se skupinami CK GEOPS většinou při zájezdech do zemí Beneluxu většinou začátkem června a pak většinou v létě, když se Belgii konají středověké nebo květinové slavnosti jako např. u příležitosti Květinového koberce v Brusselu. Pokaždé si sama zařizuji rezervace muzeí a ochutnávek. Není divu, že mám v Belgii a Holandsku přátele a známé. V době corona virové pandemie jsem do Belgie ani Holandska cestovat samozřejmě nemohla, ale zůstala jsem s nimi v kontaktu přes sociální sítě a měla jsem a mám tak možnost porovnat oficiální informace o situaci v Belgii a Holandsku, které se objevily v našich zprávách a ty „neoficiální“, jak to prožívali a prožívají sami Belgičani a Holanďané. V našich zprávách se o situaci v Beneluxu moc nemluvilo, mihl se jen krátký záběr na ulice Brusselu bez turistů, protože nakažených bylo málo a vše rozumně zvládali. Podruhé kdy se o Belgii v našich zprávách zmínili, to bylo už o uvolňování restriktivních opatření a diskuze s ostatními evropskými státy o obnovení cestovního ruchu, který tu tvoří významný zdroj příjmů.

Podle aktuálních informací, které mám, to vypadá, že sice nebudou v letošním létě v Belgii ani Holandsku velké festivaly, ale cestovní ruch by se měl obnovit nejpozdějí od července možná už od poloviny června. Je jasné, že budou převládat evropští turisté bez těch amerických a asijských, ale o to budou belgická městečka romantičtější a autentičtější.  

Už se těším na srpnový zájezd CK GEOPS do Belgie, který jsem pomáhla vytvářet a který provázím tradičně já. Tenhle zájezd není kombinovaný s Holandskem, kam se v posledních letech jezdí hlavně na jaře, kdy kvetou jarní holandské cibuloviny. Ale srpnová Belgie je typická letními květinami a to begoniemi a nádhernými hortensiemi, které jsou vidět na každém kroku v nepřeberném množství. Z květů begonií se tvoří i jednou za dva roky obrovský květinový koberec na hlavním náměstí Grand Place v Brusselu.  A jen v srpnovém zájezdu do Belgie je zastávka ve velmi zajímavém skanzenu belgického venkova a tradičních belgických řemesel, kde uprostřed zeleně a zahrádek venkovských domků je možné na jednom místě vidět různé typy tradičních belgických domů a řemeslníků v historických kostýmech, ale i venkovský kostelík, školu včetně tradiční belgické pekárny, která stále vyrábí podle původního receptu chleba a belgické sladkosti v historické peci na dřevo a ještě horký chleba je tu možné i koupit a vše je možné samozřejmě rovnou ochutnat.

Brugách ve všech zájezd do Belgie musíme navštívit vyhlášené Museum čokolády, kde se dozvíme všechno o historii, pěstování a zpracování čokolády i s ukázkou výroby skvělých belgických čokoládových pralinek. Na čokoládu všichni dostanou chuť už v expozici muzea, proto v každé místnosti je možné už některý druh čokolády ochutnat a v čokoládové dílně pak ochutnáváme i čerstvě vytvořené čokoládové pralinky. V muzejních obchodě pak nabízejí nejen čokoládové pralinky, ale i formy a suroviny pro výrobu čokolády a čokoládových figurek a polev. O čokoládách si povídáme už v buse a měla jsem možnost provázet i naše cukráře v Belgii, kteří se zamilovali jako já do belgických kynutých waflí a dávám i recept na doma.

Milovníci piva pak mají možnost navštívit jak Museum piva v Brusselu přímo na Grand Place samozřejmě i s ochutnávkou piv nebo mikropivovar v historickém centru Brug, který také nabízí exkurze s ochutnávkou piv z jejich produkce. Jinak dát si pivo v Belgii je možné na každém kroku, jen je potřeba se trochu v nich orientovat, protože „pivní lístky“ jsou velmi dlouhé a rozhodně si nevystačíte s tím, že si dáte „jedno velký točený“. Už po cestě v buse se poznáte  třídění belgických piv a úžitečná slovíčka, v programu zájezdu počítám s časem na vychutnání a objevováním belgických piv s alternativou pro „nepivaře“. O belgických pivech jsem napsala již několik vysvětlujících článků a některé je možné si přečíst už předem na webu CK GEOPS.

Pro ty co láká do Belgie umění a architektura, mám také spoustu typů a doporučení. Loni byl v Brugách s velkou slávou čerstvě otevřen po dlouhé rekonstrukci a restaurování středověký palác, který ukazuje kompletně zařízený nádherný středověký belgický palác včetně nábytku, obrazů, vitrážových oken a starých řemeslných technik. A my měli šanci si ho jako jedni z prvních prohlédnout, samozřejmě jsem neváhala a opravdu to stojí zato. Jinak v Belgii je kromě nejslavnější Královské obrazárny v Brusselu možné obdivovat i obrazárny v několika starých palácích v Brugách, během mých zájezdů je možné je individuálně navštívit, s alternativou pro ty, co raději vychutnávají místní atmosféru uliček nebo belgickou gastronomii a piva. Nejen milovníky historie a vojenství nadchne nové muzeum bitvy u Waterloo, které využívá nejen nejmodernější audiovisuální techniku včetně krátkého 3D filmu, ale obrovské množství figurín s uniformami a voskové figuríny s tvářemi nejen vojevůdců, ale i panovníků vládnoucích na konci 18. a počátku 19. století v Evropě. Vše je zapuštěné pod zem, aby moderní budova nerušila místní historickou atmosféru. Koupit se dají i kuchařky s oblíbenými jídly panovníků a vojevůdců té doby v muzejním obchodě u východu. Fyzicky zdatnější si mohou změřit za jak dlouho vyběhnou po schodech na vysoký Lví pahorek, odkud je nádherný výhled na panorama bitvy. 

Belgická města jsou většinou na vodních kanálech, což ještě umocňuje jejich atmosféru. V Brugách jezdíme tradičně na malé loďce a obdivujeme výhledy na zákoutí, která jsou viditelná jen z vodního kanálu. V Gentu zase obdivujeme uličky kolem soutoku dvou řek a mohutný středověký hrad, jehož kamenné zdi vedou až k vodnímu kanálu. Milovníci vyhlídkových věží ocení, že se dochovaly strážní středověké věže skoro v každém městečku a většina z nich má i svou zvonkohru, což je také belgická zajímavost. Skoro jsem zapomněla na nádherné flanderské krajky a vlámské tapisérie, které je možné koupit v různých podobách v belgických suvenýrových obchodech, spolu s pěknými dárkovými baleními čokolád a piv i s originálními skleničkami.

A to je jen zlomek, co Belgie nabízí. Pokud vás něco z vyjmenovaných zajímavostí Belgie zaujalo, stačí se jen podívat do nabídky zájezdů CK GEOPS do Belgie a Beneluxu, většinu provázím osobně.

Autor článku Ing. Alena Frčková, průvodkyně CK GEOPS ( článek vznikl v první polovině května 2020 ).

Související zájezdy

Musíte potvrdit souhlas se zpracováním informací.

Upozornění

Pro pokračovní je třeba souhlasit se zpracováním osobních údajů

Zkontrolujte formát e-mailu

Upozornění

Zkontrolujte formát E-mailu