10 nejvýznamnějších památek města Drážďany

Drážďany jsou památkovým rájem – v roce 2009 se stala světovým kulturním dědictvím. Město má spoustu zeleně a památky přímo v centru. Ty nejvýznamnější jsou tyto:

1. Frauenkirche - Kostel Panny Marie, zničení při bombardování v r. 1945, dnes už opět v plném lesku jako němá výčitka války, jako symbol usmíření a odpuštění.( rekonstrukce stála 179 milionů €.)
2. Zwinger - na dvoře Fridricha Augusta v tomto prostoru vytvořit oranžérii a zahrady nového zámku, nakonec vznikl Zwinger – barokní komplex budov s okázalými zahradami. Po smrti kurfiřta byly plány na stavbu zámku odloženy. Jak zahrady, tak umělecké sbírky uvnitř rozhodně nevynechejte!
3. Brühlsche Terrasse – Brühlova terasa
Oblíbená část drážďanského opevnění, přímo na Starém městě u břehu Labe. Nabízí nádherné vyhlídky a hned vedle jsou poskládány nejkrásnější stavby ve městě (Albertinum, Umělecká akademie a Semperova opera).
4. Zámek Pillnitz 
Jedna z nejpůsobivějších staveb v Evropě, Původně exotický zámeček a letní rezidence a impozantní zámek Pillnitz.. Pillnitz byl později přestavěn ve stylu japanizujícího baroka jako letní rezidence saských kurfiřtů.Je úžasným vyvážením architektury a zahrad a začleněním do přírodního terénu s vinicemi na břehu Labe..
5. Semperoper - Semperova opera
Také budova opery byla během 2. svět. války úplně zničena, opravy se protáhly až do roku 1985. Stavitelé použili původní plány opery, postavené v klasicisistním stylu, jen interiéry nejsou tak ohromující jako kdysi, přesto zůstaly velmi stylové. Skladatel Richard Strauss ve zdejší opeře zažil svůj první velký úspěch a zůstal Drážďanům věrný po celý svůj život.
6. Grünes Gewölbe - Klenotnice saských kurfiřtů
Vzácné poklady ve starém zámku: Proslulá klenotnice Grünes Gewölbe je považována za nejvzácnější uměleckou sbírku v Evropě. Obdivovat tu lze starou a novou klenotnici. Stará je rekonstrukcí originálního pokladu Augusta Silného, nová obsahuje zhruba 1000 pečlivě vybraných mistrovských děl. Výstavnicky moderní vybavení nadchne každého.
7. Fürstenzug - Knížecí průvod
Nástěnný obraz složený z porcelánových kousků podél Augustovy uličky (Augustus-Straße) – nevím, zda nenechat jen německý název? ukazuje důležité postavy saské historie. Na dílo bylo použito celkem 25.000 kachlíků míšeňského porcelánu a je největším porcelánovým obrazem na světě
8. Palais im großen Garten - Palác ve Velké zahradě
Lovecká zahrada ze 17. století je největší zelenou plochou v centru města. V jejím středu stojí majestátní palác, který je obklopen francouzskými zahradami, symetrickými cestami a umělými fontánami. Inspirací byl stavitelům samotný francouzský královský dvůr ve Versailles. Zahrada je ideální hlavně na procházky v létě! Tram: Zastávka Cäcilienstraße
9. Kunsthofpassage – pasáž umělců. Kunsthofpassage – pasáž, ve které původně vlastnili ateliéry mladí umělci a kde dodnes objevíte jedinečné obchůdky, hospody a bistra. Čeká Vás kouzelná, umělecká atmosféra! Vchod přes Alaunstr. 70 a také Görlitzer Str. 23, Tram: Stanice Bischofsweg
10. Pfunds Molkerei - Historická mlékárna Pfund . Je považována za nejkrásnější mlékárnu na světě a od roku 1998 je zapsána v Guinnessově knize rekordů. Pořádají tu velmi stylové ochutnávky (stojí 15 EUR včetně sklenky vína)! Obchod založený roku 1880 je stále ještě vybaven ručně malovanými kachlemi firmy Villeroy & Boch. Bautzner Straße 79Tram: Zastávka Bautzner-/Rothenburger Str.
S naší CK GEOPS se s průvodcem ke všem 10 TOP jistě dostanete nebo vám doporučí dle vašeho zájmu..

 

Související destinace

Musíte potvrdit souhlas se zpracováním informací.

Upozornění

Pro pokračovní je třeba souhlasit se zpracováním osobních údajů

Zkontrolujte formát e-mailu

Upozornění

Zkontrolujte formát E-mailu